Prima pagina

Pangram se pregateste de UE investind in imobiliare

28.02.2006, 20:52 30

Producatorul de paste fainoase Pangram Resita a intrat anul acesta in afaceri imobiliare mergand pe principiul ca, dupa integrarea in UE, e mai sigur sa ai mai multe afaceri decat una singura care ar putea merge prost la un moment dat.

"Principalele venituri ale companiei vin in acest moment din fabricarea si distributia pastelor fainoase. Odata ce intram in UE vor exista tot felul de miscari pe piata si exista posibilitatea ca o singura afacere sa mearga la un moment dat mai prost din diferite motive. Dar daca exista afaceri adiacente, compania nu intra in declin, ci automat afacerile se compenseaza intre ele", a declarat Doru Radusean, directorul comercial al Pangram.

Dupa ce anul trecut a demarat o serie de investitii in sectorul turistic, Pangram a achizitionat un teren de 40 de hectare in partea de nord - vest a Timisoarei pentru circa 3 mil. euro.

Potrivit lui Radusean, terenul in cauza fusese cumparat initial ca teren agricol pentru grau, dar planurile companiei s-au schimbat datorita proiectelor de dezvoltare a orasului Timisoara.

"Terenul este in apropierea orasului, intr-o zona destul de mare unde nu exista deocamdata constructii. Pe acolo urmeaza sa treaca in viitor centura de ocolire a Timisoarei, asa ca am reorientat si noi destinatia terenului. In acest moment sunt mai multe variante pe care le luam in considerare, dar in principiu pe terenul achizitionat dorim sa construim imobile pentru locuit", a spus oficialul firmei.

In ceea ce priveste turismul, compania a investit pana acum in zona turistica Crivaia Semenic din Muntii Banatului circa un milion de euro intr-un proiect turistic ce va include un hotel, partie de schi si telegondola, valoarea totala a investitiilor urmand sa ajunga la aproximativ 12 mil. euro. Anul acesta investitiile in zona Semenic vor fi de 2 mil. euro, bani care vor fi destinati finalizarii primului motel si demararii constructiei unui hotel ultramodern la sfarsitul acestui an.

"Pentru 2006 estimam ca cifra de afaceri va atinge 18 mil. euro (cu 27% mai mult decat in 2005 - n.r.), fara activitatea de turism de la care asteptam circa 2 mil. euro", a mai spus Radusean.

Din 1994 si pana in 2004 Pangram a fost o firma mixta romano-germana, actionarul german vanzandu-si in urma cu doi ani participatia catre partea romana. Actionarul majoritar al firmei este omul de afaceri Ioan Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO