Prima pagina

PNL este pe pozitii de fronda cu PDSR si arunca manusa UDMR

14.05.2001, 00:00 20



PNL si PDSR sunt pe pozitii ireconciliabile in conditiile in care liberalii au oficializat rezilierea protocolului bilateral incheiat cu partidul de guvernamant si au anuntat ca vor depune doua motiuni simple impotriva cabinetului Nastase.

Liderii PNL au atacat si UDMR, cu o vehementa fara precedent, recomandand Uniunii sa inceteze colaborarea cu PDSR.

Inainte de a rupe, demonstrativ, protocolul semnat in decembrie anul trecut cu PDSR, liderul PNL Valeriu Stoica a adus acuzatii de o duritate fara precedent UDMR, singura formatiune cu care colaborase foarte bine in timpul celor patru ani de guvernare in coalitia de centru-dreapta.

Motivul il reprezinta refuzul Uniunii de a denunta protcolul incheiat cu partidul de guvernamant si sprijinul pe care, alaturi de PRM, il acorda in Parlament initiativelor guvernamentale.

"In realitate, adversitatea dintre PRM si UDMR rezulta din natura lor comuna; ambele sunt formatiuni politice etnice, anacronice, in dezacord cu intelegerea natiunii ca proiect politic al cetatenilor uniti in mod liber intr-o comunitate democratica", crede Valeriu Stoica. "Incheind o alianta cu PDSR, PRM si UDMR sunt acum o apa si-un pamant.", a adaugat el. Este pentru prima data cand un lider liberal acuza public Uniunea ca este structurata pe criterii etnice, acuzatii formulate insa de nenumarate ori de PRM.

Stoica a gasit si explicatia lipsei de reactie a Guvernului de la Bucuresti fata de legea maghiarilor din afara granitelor dezbatuta in Parlamentul de la Budapesta.

"Dupa ce, cantand ani de zile pe struna nationalismului, PDSR si PRM au castigat nejustificat capital politic, iata acum, astazi, s-au aliat cu UDMR astupandu-si urechile pentru a nu mai auzi sunetele nationalismului de la Budapesta", a spus Stoica.

El a calificat aceasta lege, care confera drepturi egale maghiarilor din interiorul si din afara granitelor Ungariei, drept "periculoasa" si a cerut Guvernului roman sa o respinga "cu fermitate".

"Nu avem nevoie in Europa de un nou pangermanism sau panslavism sub forma panmaghiarismului", sustine liderul liberal.

Prin "declaratiile razboinice" pe care le-a facut la adresa UDMR, PNL incearca sa taie toate caile de colaborare cu Uniunea, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar presedintele acestei formatiuni Marko Bela.

"Noi nu am facut declaratii razboinice. Am spus ca facem parte din Opozitie si suntem dispusi sa colaboram, suntem pentru solidaritate cu toate fortele politice care doresc sa continue procesul de integrare", a declarat presedintele UDMR.

El a adaugat ca, "spre deosebire de PNL", UDMR considera ca trebuie sa sprijine inclusiv PDSR atunci cand se preconizeaza luarea unor masuri referitoare la procesul de integrare.

In acest context, Marko Bela este de parere ca UDMR nu va sprijini motiunile pe care PNL le va initia in Camera Deputatilor, desi considera ca problema Justitiei, este una reala. "Problema Justitiei este una reala si grava dar este mult mai complicata decat in abordarea liberalilor. Suntem de acord ca ea trebuie discutata dar nu in abordarea simplista a PNL", afirma Marko Bela.

Motiunea privind "pedeserizarea" justitiei va fi promovata de PD dar va fi sustinuta si de PNL.

Nici liderul partidului de guvernamant nu a ramas fara reactie la acuzatiile liberalilor. Referitor la legea maghiarilor discutata la Budapesta, Adrian Nastase a anuntat ca ea nu se va aplica in Romania atata vreme cat autoritatile romane nu vor fi consultate si nu vor fi stabilite de comun acord anumite detalii.

Cat despre ruperea protocolului, Nastase si-a manifestat "intelegerea" fata de reactia liberalilor desi crede ca ea este "extravaganta". "Japonezii considera ca exista doua tipuri de oameni extravaganti: cei care nu s-au urcat niciodata pe muntele Fuji si cei care au facut-o de doua ori. Liberalii vor sa o faca a doua oara", a comentat Nastase.

Delegatia reprezentantilor PNL a aprobat, la sfarsitul saptamanii, rezilierea protocolului cu PDSR si initierea celor doua motiuni simple, prima referitoare la politica economica a Guvernului iar cea de-a doua la intentia Executivului de a modifica legea de retrocedare a terenurilor forestiere.

Intr-o rezolutie adoptata in unanimitate se afirma ca Executivul a ratat principalele obiective macro-economice din programul de guvernare, a blocat reformele economice, privatizarea si restructurarea intreprinderilor de stat si a crescut nejustificat fiscalitatea. Valeriu Stoica a anuntat insa ca partidul sau nu va initia si o motiune de cenzura impotriva Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO