Prima pagina

Povestea unui american care a fost nevoit sa-si vanda casa din cauza crizei subprime

22.10.2007, 13:06 18

Un numar tot mai mare de americani din clasa de mijloc au fost nevoiti sa isi vanda casele din cauza intarzierilor sau imposibilitatii de restituire a creditelor. In urma cu trei ani, Roger Rodriguez, un sofer de camion din Colorado, incerca sa contracteze un nou imprumut iporecar. De aceea s-a lasat destul de usor convins de publicitatea agresiva care promova conditiile de creditare extrem de relaxate. Acesta a fost primul pas, care l-a tarat pe Rodriguez in toata aceasta "mocirla" a crizei creditelor ipotecare la care piata americana a asistat in ultimele luni, scrie The Wall Street Journal.

In lunile care au urmat contractarii creditului, imprumutul cu rata variabila al lui Rodriguez a trecut prin multe maini, printre care un broker local din Denver, compania financiara CIT Group, si chiar o filiala locala a Royal Bank of Scotland.

In cele din urma, o parte a imprumutului a ajuns in portofoliul unui fond mutual derulat de investitorul James Kelsoe.

Dar niciuna dintre parti nu a avut prea mult de castigat de pe urma acestui imprumut. Rodriguez si-a pierdut atat locuinta, cat si slujba, in timp ce intermediarii, de la brokerul local la CIT si mai apoi la Royal Bank of Scotland, fie au fost nevoiti sa renunte la afacerile derulate pe segmentul creditelor, fie se lupta sa ramana pe pozitii. James Kelsoe, odata unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri mutuale, si-a vazut afacerile ruinate de vreme ce criza subprime a determinat o scadere semnificativa a valorii investitiilor pe care le derula.

Cititi continuarea articoului in sectiunea Business International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO