Prima pagina

Premierul israelian, la sfat de taina cu liderul egiptean

04.08.2000, 00:00 16



Premierul israelian Ehud Barak a facut ieri o vizita in Egipt pentru a discuta cu presedintele Hosni Mubarak despre esecul summit-ului de pace de la Camp David, care s-a datorat pozitiilor divergente privind statutul Ierusalimului, relateaza Reuters. Presedintele egiptean s-a intalnit la inceputul acestei saptamani si cu liderul Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat, cu care a abordat acelasi subiect. Egiptul detine rolul de negociator in convorbirile de pace israeliano-palestiniene, aceasta tara avand un tratat cu Israelul incheiat in 1979.

Arafat s-a intors miercuri la Gaza dupa un turneu efectuat in sapte state din Europa si din Orientul Mijlociu cu scopul de a obtine sprijin pentru transformarea Ierusalimului de Est in capitala viitorului stat palestinian. El a plecat din nou ieri, pe neasteptate, in Africa de Sud pentru a-i cere fostului presedinte Nelson Mandela sa intervina in vederea reluarii convorbirilor de pace israeliano-palestiniene.

Din cauza problemelor politice interne cu care s-a confruntat de la intoarcerea din SUA, premierul israelian, care l-a acuzat public pe Arafat pentru esecul summit-ului de la Camp David, nu a avut timp pentru o campanie internationala de lobby.

Ehud Barak a declarat miercuri, dupa ce ministrul de externe David Levy si-a dat demisia, ca un acord cu palestinienii este inca departe de a putea fi incheiat, dezmintind astfel afirmatiile dreptei israeliene referitoare la concesiile facute palestinienilor la summit-ul de la Camp David. "Pentru moment, nu am facut nici o concesie, nu ne-am dat acordul in legatura cu nici o chestiune si nu s-a semnat nimic, nu exista nimic pus pe hartie. Suntem inca departe de un acord si asteptam mai multa suplete din partea celorlalti", a declarat Barak.

Statele Unite doresc sa contribuie la incheierea procesului de pace israeliano-palestinian inainte de 13 septembrie, data la care Arafat este decis sa proclame un stat palestinian independent, in pofida unei fragilitati din ce in ce mai mari a Cabinetului Barak.

Lumea araba a criticat declaratiile lui Barak referitoare la mutarea Ambasadei SUA de la Tel-Aviv la Ierusalim pana la 20 ianuarie 2001. aeful negociatorilor palestinieni, Saeb Erekat, a avertizat ca mutarea Ambasadei americane ar fi o greseala "grava". "Credem ca Ierusalimul ar trebui sa fie negociat conform rezolutiilor internationale. Acestea sunt termenii de referinta si speram ca SUA se vor abtine de la asemenea acte unilaterale de dragul mentinerii procesului de pace", a spus Erekat. Ministrul egiptean de externe Amr Moussa a criticat, de asemenea, sprijinul pe care-l acorda presedintele Bill Clinton mutarii reprezentantei diplomatice a SUA la Ierusalim. "Daca s-ar o astfel de masura inaintea incheierii unui acord de pace, ar fi un act unilateral care va afecta in mod negativ procesul de pace", a spus Moussa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO