Prima pagina

Pretul locuintelor din Marea Britanie se prabuseste

08.08.2008, 21:45 15

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat in luna iulie cea mai puternica scadere din ultimii 25 de ani, in conditiile in care bancile au redus dramatic creditele ipotecare, iar pesimismul consumatorilor a crescut la cote record, conform unui raport al HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, citat de Bloomberg.
Pretul mediu al unei case a scazut cu 8,8%, pana la 177.351 lire sterline (223.709 euro) fata de iulie 2007. Preturile au scazut cu 1,7% fata de luna iunie a acestui an.
Cea mai mare criza de pe piata imobiliara britanica din ultimele doua decenii se agraveaza, in conditiile in care scumpirea petrolului si a alimentelor, alaturi de majorarea costurilor de imprumut, afecteaza cheltuielile consumatorilor.
Presiunile la care sunt supuse veniturile consumatorilor, impreuna cu o reducere semnificativa a finantarilor ipotecare din cauza crizei economice la nivel global, scad posibilitatile eventualilor cumparatori de a intra pe piata, este de parere Suren Thiru, economist al bancii imobiliare HBOS , care a afirmat ca "acesta este rezultatul scaderii preturilor si a activitatii de pe piata".
Bancile au redus imprumuturile, avand in vedere ca prabusirea pietei creditelor subprime din SUA a dus la scaderea valorii contabile a activelor bancilor din intreaga lume cu peste 493 de miliarde de dolari (318 miliarde de euro). Creditorii din Marea Britanie au aprobat acordarea unui numar de 36.000 de credite ipotecare in luna iunie.
Increderea consumatorilor britanici a inregistrat si ea in luna iulie cea mai mare scadere a ultimilor patru ani, pe fondul ieftinirii caselor, al cresterii ratei somajului si a costurilor de trai. Economia britanica a crescut cu 0,1% in trimestrul doi, avand cel mai lent ritm de crestere al ultimilor trei ani, conform Institutului National de Cercetare Economica si Sociala.
Primul-ministru Gordon Brown ia in considerare metode de a revitaliza piata rezidentiala pentru a isi creste popularitatea. Ministrul de finante britanic Alistair Darling a vorbit de posibilitatea unei suspendari temporare a taxei de vanzare a locuintei pentru a sprijini cresterea pietei imobiliare. Guvernul impune cumparatorilor o taxa intre 1% si 4% din valoarea casei achizitionate.
Veniturile britanicilor se diminueaza si ele, pe fondul cresterii rapide a preturilor. Inflatia la bunurile de consum a atins valoarea anualizata de 3,8% in luna iunie, aproape de doua ori mai mult decat tinta de 2% a guvernului, in conditiile scumpirii alimentelor si petrolului.
Serviciile acordate de bancile din Anglia companiilor aeriene au scazut in luna iulie, conform unui studiu care a inclus aproximativ 700 de companii, iar productia a inregistrat luna trecuta o scadere neasteptata, pentru a patra luna consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO