Prima pagina

Privatizare la Petrom? Stati mai intai sa ne concentram

13.02.2003, 00:00 27

Dupa aproape 12 ani de laude la adresa beneficiilor aduse economiei de afacerile private mici si mijlocii, statul roman se uita oftand in urma, incercand sa regaseasca sinergiile si avantajele concentrarilor industriale. Astfel, Ministerul Industriilor a decis sa inceapa "anul privatizarii SNP Petrom", cu o operatiune prin care statul se alege cu o noua super-companie, din cele alintate cu termenul "mamut".
In fond, daca un SNP (Societatea Nationala a Petrolului) detinut de stat a prins, de ce nu ar prinde si al doilea - Societatea Nationala a Petrochimiei?
Ministrul Industriei si Resurselor - Dan Ioan Popescu a anuntat ieri ca ministerul pe care il conduce intentioneaza sa creeze o societate care sa uneasca diviziile petrochimice ale Arpechim Pitesti (una din rafinariile Petrom) si Petromidia Navodari (apartinand grupului privat Rompetrol) cu Oltchim Ramnicu - Valcea.
Anuntul ministrului vine la o saptamana dupa demisia lui Ioan Popa, directorul general al Petrom, si in plin proces de privatizare al grupului petrolier, din care Arpechim este o parte importanta.
Noul colos petrochimic ar putea avea o cifra de afaceri de peste 700 de milioane de dolari si va necesita, conform declaratiilor ministrului, investitii de cateva sute de milioane de dolari. Nu este limpede din ce surse vor fi facute aceste investitii, din moment ce numai Oltchim are datorii de aproape 300 de milioane de dolari.
Nu este clar, de asemenea, daca Rompetrol, actionarul Petromidia, va participa la noua societate cu activele corespunzatoare sau va avea loc o reintrare in proprietatea statului a unei parti importante din activele Petromidia. Ori daca ceilalti actionari ai Petrom si Oltchim, companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, au fost consultati in procesul de elaborare a strategiei.
Cel mai mare semn de intrebare ramane, insa, impactul pe care il va avea acesta intentie asupra privatizarii Petrom, in conditiile in care procesul de vanzare este deja demarat. Consultantii vor fi nevoiti probabil sa refaca raportul de evaluare, odata ce Petrom isi schimba structura activelor.
Ideea unei strategii comune la nivelul industriilor petroliera si petrochimica a fost vehiculata inca de anul trecut, odata cu esecul privatizarii Oltchim. Combinatul de la Ramnicu Valcea, cu o cifra de afaceri de 350 de milioane de dolari anual, are ca unica sursa de aprovizionare cu etilena si propilena (cele mai importante materii prime) rafinaria Arpechim. In aceste conditii, managerii Oltchim au afirmat de mai multe ori ca vanzarea companiei va fi dificila din moment ce Petrom se pregateste, de asemenea, de privatizare, iar sursa de materii prime ar putea deveni incerta.
Dan Ioan Popescu a precizat ieri pentru Mediafax ca proiectul privind regruparea activitatilor petrochimice ale Arpechim, Oltchim si Petromidia este determinat de necesitatea revitalizarii si eficientizarii acestei industrii si de posibilitatile mai mari de atragere a investitiilor.
"Reabilitarea si punerea in functiune a unor capacitati la Oltchim, cuplat cu modernizarile din zona de piroliza de la Pitesti, inseamna cateva sute de milioane de dolari. O societate neperformanta nu poate sa atraga aceste surse decat printr-o garantie guvernamentala, ceea ce nu este cazul in aceasta situatie. In momentul in care va fi creata aceasta societate, ea va fi sustenabila din punct de vedere economic", a adaugat Dan Ioan Popescu.
Un alt argument pentru infiintarea societatii este, in opinia ministrului Industriei, posibilitatea privatizarii avantajoase a acestei unitati, prin vanzarea catre un investitor strategic sau prin bursa.
"Eu vad societatea nu ca o comasare intre Oltchim si Petrom sau o comasare cu Petromidia, ci ca o participare ca actionariat, prin care se poate realiza o societate performanta. Deocamdata, noi am discutat cu cei de la APAPS (actionarul majoritar al Oltchim - n.r.) ca Oltchim, sau partea principala a Oltchim, petrochimia, sa treaca la Ministerul Industriei, ca sa putem face o legatura directa cu Arpechim", a spus pentru Mediafax Dan Ioan Popescu.
Dan Ioan Popescu este sustinut in initiativa crearii unui colos petrochimic atat de catre Constatin Roibu, presedintele Oltchim , cat si de Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol.
"Mi se pare o idee buna, care va conduce la o valorificare superioara a produselor petrochimiei romanesti. La aceasta se adauga si dependenta Oltchim fata de instalatiile de producere a etilenei si propilenei de la Arpechim", a declarat Roibu pentru Ziarul Financiar.
Oltchim cumpara de la Arpechim etilena si propilena de aproximativ 5 milioane de dolari lunar, afirma Roibu. 
Presedintele Oltchim nu este ingrijorat de efectele pe care le-ar putea avea asupra noii societati datoriile Oltchim sau necesarul ridicat de investitii.
"Oltchim are vanzari de 350 de milioane de dolari iar produsele petrochimice ale Arpechim valoreaza tot aproximativ 350 de milioane de dolari. Daca adaugam si contributia Petromidia, va rezulta o companie care ar putea face fata mult mai usor unei astfel de indatorari", a opinat Roibu.
Oltchim a incheiat anul trecut cu pierderi de aproximativ 32 de milioane de dolari.
Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat pentru Mediafax ca este dispus ca activitatea de petrochimie a rafinariei Petromidia sa fie integrata intr-un complex care sa includa si Oltchim si Arpechim.
"As fi de acord cu orice fel de cooperare in domeniul petrochimic care sa fie separata de procesul de rafinare. Voi raspunde pozitiv la o asemenea propunere, pentru ca toate capacitatile de productie din domeniul petrochimic sunt subdimensionate. Integrarea spatiala intre rafinarie si platforma petrochimica are un avantaj, dar sunt afaceri separate si trebuie tratate separat", a spus Patriciu.
Presedintele Rompetrol a aratat ca unitatile petrochimice din Romania au fost construite la dimensiuni reduse, care nu le permit sa reziste concurentei de pe piata.
El a adaugat ca o astfel de unitate trebuie sa acopere aproape toata gama de produse petrochimice si sa aiba o capacitate anuala de prelucrare de cel putin 500.000 tone.
Patriciu a explicat ca la Petromidia activitatile petrochimice sunt tratate separat de cele de rafinare.
Eric Chis, directorul general al Petromidia este sI el de acord cu ideea Ministerului Industriilor, insa admite ca modernizarea activitatilor petrochimice ale Petromidia ar  costa Rompetrol aproximativ 60 de milioane de dolari.
"Ele (activitatile de petrochimie de la Oltchim, Arpechim si Petromidia - n.red.) au fost gandite sa functioneze impreuna, nu sa se concureze reciproc. Decat trei petrochimii care se tarasc, mai bine una mai puternica. La Petromidia , avem in functiune o instalatie de producere a polipropilenei, cu care am reusit sa atingem o productie de 65.000 tone in 2002, fara sa facem investitii majore. In acest an, speram sa obtinem o productie de 75.000 tone. Pentru repornirea instalatiilor de piroliza si doua unitati de producere a polietilenei este nevoie de investitii de circa 60 milioane de dolari", a declarat Chis pentru Ziarul Financiar.
De la 1 ianuarie a fost creata o noua societate, Rompetrol Petrochemicals, care administreaza toate activele din domeniul petrochimiei de la Petromidia. Actionar unic la Rompetrol Petrochemicals este compania Rompetrol Rafinare Complex Petromidia.
Veniturile obtinute din activitatea petrochimica de la Petromidia au fost anul trecut de aproximativ 50 mil.$ la o cifra de afaceri totala de 800 mil.$. In conditiile in care vor fi repornite piroliza si cele doua unitati de producere polietilena, cifra de afaceri din activitati de petrochimie ar putea ajunge la 300 mil.$ anual.
"Pe piata internationala, cu cat esti mai mare, cu atat costul de productie este mai scazut si esti mai competitiv. Pentru a rezista in acest joc al petrochimiei trebuie sa ai la dispozitie capacitati de productie mari", a mai spus Chis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO