Prima pagina

Producatorii au catigat distributia de medicamente

13.06.2003, 00:00 10

Dupa aproape un an de lobby din partea producatorilor de medicamente, disputa dintre acestia si autoritatile romane pe tema distributiei este pe cale de a se rezolva in favoarea companiilor.
Camera Deputatilor a aprobat de curand modificarea legii nr. 336/2002, care interzicea producatorilor de medicamente sa detina sau sa infiinteze companii de distributie en - gros a medicamentelor si farmacii.
Modificarea a fost de fapt o abrogare a alineatelor care interziceau producatorilor astfel de operatiuni si a fost adusa dupa ce companii importante de pe piata, precum GlaxoSmithKline Romania (filiala celui de-al doilea producator mondial de profil) , Lek Pharmatech (in prezent Novartis) si Terapia Cluj, au criticat puternic forma initiala a legii.
Toate cele trei companii detin activitati puternice de distributie iar mentinerea legii in prima sa forma le-ar fi afectat substantial pozitia pe piata si situatia financiara. Mai ales ca decizia de integrare pe verticala a fost luata, in unele cazuri, datorita blocajului financiar din sistemul sanitar, companiile incercand sa gaseasca modalitati de recuperare mai rapida a banilor.
Terapia, de exemplu, a luat decizia de a-si infiinta propria firma de distributie in urma cu trei ani iar in prezent ponderea acesteia in vanzarile de pe piata interna este de 70%. Societatea de distributie a ajutat Terapia sa fie cea mai performanta companie farmaceutica romaneasca de top din punct de vedere al fluxului de lichiditati.
In ceea ce priveste GlaxoSmithKline (GSK), grupul britanic a luat decizia de a cumpara, in 1998, pentru aproape 30 de milioane de dolari, 65% din actiunile Europharm Brasov tocmai datorita faptului ca societatea romaneasca detine o divizie puternica de distributie. De altfel, din cifra de afaceri de aproximativ 100 de milioane de dolari a GSK Romania, aproape 40% este realizata de activitatea de distributie si farmacii. 
Interzicerea distributiei a fost facuta la initiativa Ministerului Sanatatii, care a afirmat, prin reprezentantii sai, ca o acaparare a distributiei de medicamente de catre producatori va mari controlul acestora asupra preturilor finale, afectand astfel bugetul de stat.
De cealalta parte, companiile au folosit in sprijinul lor exemple din unele tari ale Uniunii Europene, unde legislatia permite producatorilor sa fie si distribuitori.
"Este bine ca autoritatile au inteles, in final, luand ca exemplu chiar Uniunea Europeana spre care tindem, ca interzicerea distributiei pentru producatori nu va rezolva crizei financiare din sistem. Din contra, integrarea pe verticala a producatorilor poate duce la scaderea pretului final al medicamentelor", a declarat un manager al uneia din primele cinci companii de medicamente de pe piata romaneasca.
Consumul de medicamente din Romania este estimat la 600 de milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, datoriile statului catre producatori erau de aproximativ 300 de milioane de euro. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO