Prima pagina

Provincia a fost ocolita de tranzactii imobiliare in primul semestru

10.07.2008, 14:00 8

In prima jumatate a acestui an a fost consemnata o singura tranzactie imobiliara semnificativa in afara Bucurestiului, si anume vanzarea retelei de centre comerciale Winmarkt, putinele afaceri incheiate derulandu-se in Capitala, unde coeficientii de risc sunt considerati a fi mai mici, comparativ cu restul tarii.
Provincia a tinut anul trecut capul de afis in ceea ce priveste tranzactiile cu centre comerciale, nu mai putin de noua mutari fiind consemnate in 2007 pe acest segment, insa apetitul investitorilor pentru acest gen de proprietati s-a redus in primul semestru al acestui an, desi numarul proiectelor finalizate a crescut.
Singurii investitori care au mizat anul acesta pe orasele din tara au fost italienii de la IGD, care au platit peste 180 de milioane de euro pentru 15 centre comerciale Winmarkt, de mici dimensiuni, aflate in portofoliul americanilor de la New Century Holdings.
Lipsa unor tranzactii importante in afara Bucurestiului poate fi pusa si pe fondul reducerii volumului de investitii al fondului austriac Immoeast, care a fost anul trecut implicat in sase dintre cele noua tranzactii cu centre comerciale semnate.
Dupa achizitii semnificative realizate in ultimii ani, austriecii se concentreaza in prezent pe dezvoltarea proiectelor cumparate inca dinainte de finalizare, precum si pe imbunatatirea rezultatelor financiare ale mallurilor finalizate.
Alti cumparatori semnificativi de proprietati in provincie au fost anul trecut portughezii de la Sonae Sierra, care au platit in total peste 80 de milioane de euro pentru mallul River Plaza din Ramnicu-Valcea si proiectul Craiova Mall, aflat in constructie, precum si francezii de la Ixis, care au cumparat pentru mai mult de 90 mil. euro proiectul European Retail Park Targu-Mures, dezvoltat de belgienii de la BelRom.
Proprietati disponibile spre vanzare sunt in continuare in diferite orase, insa apetitul investitorilor pentru achizitii in provincie este destul de scazut in momentul de fata.

De ce ocolesc investitorii provincia?

Piata centrelor comerciale este supra-aglomerata in majoritatea oraselor din provincie, motiv pentru care chiriile ar putea sa scada pe termen mediu;
Piata spatiilor de birouri este slab dezvoltata in afara Bucurestiului, pana in prezent nefiind consemnata nicio tranzactie semnificativa pe acest segment al pietei;
Creditele pentru finantarea achizitiilor imobiliare sunt mai scumpe, motiv pentru care numarul total tranzactiilor este destul de redus la nivelul intregii piete;
Austriecii de la Immoeast, care au cumparat anul trecut sase malluri in provincie, au anuntat reducerea nivelului de investitii pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO