Prima pagina

"Statele fruntase" cer un calendar exact al aderarii la UE

03.07.2000, 00:00 9



Principalele tari candidate la integrarea in Uniunea Europeana - Polonia, Cehia, Estonia, Ungaria, Slovenia si Cipru - au cerut oficialilor de la Bruxelles sa stabileasca, pana la sfarsitul anului, un calendar precis privind aderarea, informeaza Reuters.

Negociatorii-sefi pentru integrarea in UE ai celor sase state au facut un apel la Franta pentru incheierea negocierilor de aderare in timpul celor sase luni in care aceasta tara va detine presedintia Uniunii. "Speram ca in urmatoarele sase luni negocierile sa intre intr-o faza noua din punct de vedere calitativ", a declarat presei negociatorul-sef al Poloniei, Jan Kulakowski, dupa o intalnire cu omologii sai din Cehia, Estonia, Ungaria, Slovenia si Cipru.

Cele sase tari au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana in 1998 si spera sa se integreze in 2003 in blocul celor 15 state membre, desi oficialii de la Bruxelles spun ca anul 2005 este cea mai realista data in ce priveste intrarea acestor tari in Uniune.

Polonia si celelalte state candidate se tem ca lipsa unui entuziasm popular in cadrul Uniunii in ce priveste extinderea ar putea incetini procesul de negociere. Intr-o scrisoare pe care o vor trimite guvernului francez, cei sase negociatori-sefi au spus ca doresc ca discutiile sa se incheie pana la sfarsitul anului 2001 si ca summit-ul din decembrie de la Nisa sa confirme acest calendar. "Negociatorii-sefi considera esentiala adoptarea unui calendar privind aderarea pana la sfarsitul anului 2000", se arata in scrisoare.

Negociatorii si-au exprimat speranta ca cele doua mari viziuni referitoare la viitorul Europei, prezentate recent de presedintele francez Jacques Chirac si de ministrul german de externe Joschka Fischer, nu inseamna ca unele state membre ale UE vor sa puna extinderea Uniunii pe plan secundar. In mai, Joschka Fischer a dezvaluit o viziune personala controversata privind transformarea Uniunii intr-o federatie europeana. Saptamana trecuta, presedintele francez propunea o Constitutie pentru Uniunea Europeana si formarea unui "grup de initiativa" din randul statelor membre.

Kulakowski a spus ca tarile aspirante la integrare ar dori sa participe la dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene si ca ar trebui deschis "un grup de pionieri" pentru noile state care doresc sa se integreze in UE. "Intelegem ca pot exista diferite viteze de integrare... dar nu putem fi de acord ca grupul celor mai importante tari din Uniune sa fie inchis altor state", a spus Kulakowski.

Reprezentantii principalelor sase state candidate la integrare au spus ca cea mai dificila parte a negocierilor de aderare a fost cea legata de agricultura si de cumpararea de pamant de catre cetatenii straini. Ei au convenit ca fiecare tara candidata trebuie sa actioneze in vederea integrarii fara sa le astepte pe celelalte.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO