Prima pagina

Romania a inceput sa exporte top management

Romania a inceput sa exporte top management

Marcel Cobuz, 35 de ani, a fost numit de catre grupul francez Lafarge seful operatiunilor din Indonezia

31.07.2006, 19:13 220

Daca la inceputul anilor '90 staff-ul de management local al multinationalelor era dominat de expati, in prezent nu numai ca ponderea acestora a scazut, locul lor fiind luat de romani, dar managerii autohtoni au inceput sa fie tot mai vanati pentru pozitii de top din structurile internationale.
Marcel Cobuz, 35 ani, va fi de saptamana aceasta noul CEO al operatiunilor Lafarge in Indonezia, unde va conduce o echipa de aproape 400 de angajati. Cobuz pleaca in Indonezia dupa ce a ocupat timp de trei ani functia de director financiar al Lafarge Romania si, concomitent, incepand de anul trecut, pe cea de vicepresedinte financiar in Grecia.
"Dupa ce exista un background suficient de solid, se creeaza asa-zisa populatie a expatriabililor. Cei care au avut performante in una dintre unitatile operationale ale grupului se indreapta catre altele, care sunt 'in nevoie' de practici operationale de succes", a declarat pentru ZF Marcel Cobuz.
Functia de CEO este cea mai inalta pozitie pe care Lafarge a expatriat un roman pana acum. Cobuz il va inlocui in Indonezia pe americanul Tom Ehrhart, care va pleca pe o pozitie similara in Africa.
Cobuz va fi singurul roman din cadrul Lafarge Indonezia, intr-o echipa de management care mai are doi expatriati: un indian si un malaiezian, in domeniul industrial si cel financiar.
Primele expatrieri de manageri romani catre unitati Lafarge din lume s-au produs la scurt timp dupa preluarea de catre grup a Romcim, in 1998, in 2000 fiind expatriat primul manager roman. "Pana in prezent au fost expatriati 31 de manageri, iar in acest moment se afla in misiuni de expatriere 18 manageri romani", spune Gabriel Matauan, director de resurse umane al Lafarge Romania.
Filiala din Romania a Coca-Cola HBC a furnizat pana in acest moment 50 de manageri romani structurilor internationale ale grupului.
"In primii ani, Romania a avut un deficit de expertiza in management, in marketing, in vanzari, insa managerii s-au construit in timp si nu neaparat in universitati. Cand a existat suficienta expertiza la nivelul managementului romanesc, companiile multinationale au decis sa numeasca manageri romani", spune Calin Dragan, director general al CCHBC Romania si Moldova.
Calin Dragan este primul roman numit la conducerea operatiunilor Coca-Cola pe piata locala, insa nu este primul manager roman din structurile Coca-Cola.
"Grupul are o abordare pragmatica in materie de numiri, iar eu sunt departe de fi unicat, chiar daca sunt primul manager roman al CCHBC Romania. Inaintea mea au existat in jur de 40 de romani care au plecat pe pozitii de management in cadrul grupului", adauga el.
Unul din patru manageri din cadrul structurii de management romanesti a Unilever a fost expatriat catre filiale ale grupului din intreaga lume. "In Unilever, romanii sunt de mult europeni si fac o concurenta serioasa celorlalti colegii pentru roluri la varful organizatiei, fiind foarte apreciati. In total, peste 25% dintre managerii romani au beneficiat de programe de formare care au inclus expatrierea", spune Alexandra Olaru, corporate affairs manager al Unilever South Central Europe (USCE).
In cadrul Unilever, pe cea mai inalta pozitie a plecat Florin Trandafirescu, care a ocupat functia de director de logistica Rusia si Ucraina. "Primii romani au plecat in anii 1997 - 1998 si acestia au fost si primii care au revenit, pe pozitii importante in companie", adauga Olaru.
De la Danone Romania au plecat in structurile internationale ale grupului patru manageri, primul exit inregistrandu-se in 2003.
"Au plecat manageri din departamentele de marketing, vanzari si logistica. Noile pozitii ocupate au fost de Overlay Marketing Manager Group Danone, Sales Director Danone Bulgaria, Key Account Manager LU France si respectiv Supply Chain Manager Danone Bulgaria", spune Milena Nedelcu, manager de comunicare al Danone Romania
Cea mai inalta pozitie pe care a plecat un manager Danone Romania a fost cea de Overlay Marketing Manager Group Danone (Manager Marketing Marci Internationale - n.r.), care ocupa inainte postul de Marketing Manager Romania.
"Echipa din Romania este o sursa excelenta de posibili candidati pentru pozitii de management, oriunde in structura internationala a grupului. Pentru noi este un fenomen natural, promovarea interna fiind prima optiune de cate ori apare o nevoie de noi colaboratori", adauga Milena Nedelcu.


Manageri romani CARE vin si pleaca

In prezent, in consiliul de administratie al Unilever in Romania, care este responsabila pentru afacerile Unilever South Central Europe (USCE), exista romani care au fost deja expatriati in tari precum Italia si Cehia (presedintele companiei, Alexandra Gatej), Olanda (directorul de resurse umane, Valentin Pauna), Brazilia (directorul de vanzari, Alex Suciu). "Presedintele USCE si, totodata, primul presedinte de nationalitate locala din Europa Centrala si de Est este roman. Numirea sa la conducerea companiei este un semnal al recunoasterii profesionalismului local si al increderii pe care Unilever o are in managementul local", spune Alexandra Olaru, corporate affairs manager USCE.

Initial, Calin Dragan, actualul director general al Coca-Cola HBC Romania si Moldova, a fost director regional in cadrul Coca-Cola HBC Italia, iar ulterior a devenit director comercial al filialei italiene a Coca-Cola HBC. "Experienta intr-o companie din cadrul grupului e parte a planurilor de dezvoltare impuse de grup. In momentul in care am plecat in Italia, filiala din Romania era considerata deja un model in cadrul grupului", spune Dragan.

Plecat in aprilie 2006 de pe pozitia de director financiar al CCHBC Romania, Marius Croitoru a fost promovat pe o pozitie similara in cadrul CCHBC Elvetia. Toate plecarile in cadrul CCHBC sunt pe perioade determinate, insa durata depinde de responsabilitatea jobului pe care-l preiau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO