Prima pagina

Romania urmatorilor patru ani, vazuta in roz pal

29.08.2000, 00:00 20



Dezvoltarea companiilor private, accelerarea privatizarii societatilor de stat si restructurarea marilor companii nationale generatoare de arierate sunt principalii factori care, incepand din 2001, vor influenta pozitiv evolutia mediului de afaceri din Romania in urmatorii patru ani, apreciaza Economist Intelligence Unit (EIU).

Conform EIU, inflatia va fi anul acesta de 40%, cu 10% procente peste cea prognozata de auoritati, dar ar putea cobori pana in 2004 la 12%, in timp ce cresterea economica se va stabiliza de 4% pe an intre 2001 si 2004.

Previziunile analistilor britanici sunt oricum mai pesimiste decat cele formulate de autoritatile romane in Strategia de Dezvoltare pe Termen Mediu. Guvernul estimeaza ca in 2004 inflatia va fi de 6% pe an si ca incepand din 2002 vom avea crestere anuala a Produsului Intern Brut de sase-sapte procente.

EIU considera ca incurajarea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii ar contribui la aparitia unui numar mai mare de industrii competitive.

Pornind de la aceste premise, economia romaneasca ar putea ajunge in 2004 la performanta ca sectorul privat sa detina o pondere de 80% din PIB.

Analistii britanici apreciaza insa ca urmatorii patru ani se vor dovedi insuficienti pentru eliminarea hatisului birocratic care franeaza in prezent dezvoltarea afacerilor.

De asemenea, in procesul de privatizare este foarte probabil sa se mentina actualul regim de favorizare a unor asa-numiti parteneri strategici.

Pe termen scurt, EIU anticipeaza renuntarea la mare parte din numeroasele exceptari de la plata obligatiilor vamale si fiscale, in special ca efect al presiunilor venite din partea Fondului Monetar International, precum si ca urmare a dificultatilor in colectarea veniturilor la bugetul de stat.

In domeniul fiscal, 2001 va marca trecerea la impozitarea indirecta, insa cu perspective slabe de reducere a poverii fiscale pe care o suporta contribuabilii.

Pana in 2004, ar urma sa fie pusa la punct functionarea noului sistem de impozitare bazat pe venitul global, noile reglementari fiind armonizate cu normele Uniunii Europene.

Analistii EIU preconizeaza pentru anul viitor finalizarea privatizarii marilor banci de stat, desi in cazul Bancii Agricole si al Bancii Comeciale Romane a fost deja depasit graficul stabilit de guvern.

Sectorul financiar ar urma sa isi dezvolte activitatea pe baza reducerii graduale a nivelului dobanzilor si a diversificarii in crestere a instrumentelor pe care le pot oferi in prezent clientilor.

In acelasi timp, pana la sfarsitul lui 2001 ar urma sa se contureze o orientare certa spre inlocuirea protectionismului comercial cu politici mai liberale. Conform obligatiilor asumate de Romania prin acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana si in cadrul CEFTA, eliminarea barierelor tarifare este prevazuta a se realiza treptat, pana in 2004.

Analistii EIU estimeaza ca anul viitor va marca un progres semnificativ in directia convertibilitatii depline a leului.

In ceea ce priveste perspectivele pietei muncii, anul viitor ar putea aduce o revenire semnificativa a salariului real, aceasta insa in conditiile cresterii somajului.

Pe seama costurilor reduse ale fortei de munca, economia ar putea beneficia in urmatorii patru ani de o dinamica puternica a productivitatii.

EIU remarca, de asemenea, dependenta continua de finantari externe a modernizarii infrastructurii in transporturi, energie si telecomunicatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO