Prima pagina

Seful LaDorna s-a apucat de investitii in vin

16.01.2006, 20:49 10

Jean Valvis, actionarul majoritar al grupului LaDorna, cu activitati in industria produselor lactate, a cumparat 500 de hectare de vie din Domeniile Samburesti, in judetul Olt, anuntand investitii de 7- 8 milioane de euro pentru a intra pe piata vinurilor premium. Valvis a spus ca urmareste sa relanseze productia de Cabernet Sauvignon de Samburesti.

"Am participat la o majorare de capital social, cu un aport de 815.000 de dolari (n. red. - 670.000 de euro), in urma careia am achizitionat 69% din actiunile societatii Viti-Pomicola Samburesti SA", a declarat pentru ZF Jean Valvis, presedintele si actionarul majoritar al grupului LaDorna.

Valvis a dezvoltat pana acum afaceri in industria apelor minerale si a produselor lactate. Viti Pomicola Samburesti este o societate care detine 1.000 de hectare de teren, dintre care jumatate sunt cultivate cu vita-de-vie si cealalta jumatate cu pomi fructiferi. "Vom incepe un program de reinnoire a viei, pentru ca nu este toata tanara. Anul acesta, 160 de hectare de vie vor fi replantate, in urma unei investitii de 2,5-3 milioane de euro", a mai spus Valvis.

El a mai precizat ca va aloca intre 3 si 4 milioane de euro si pentru productia de vin, suma urmand sa acopere cheltuielile de refacere si modernizare a fabricii de la Samburesti. "Via ar fi putut sa dispara, pentru ca nu s-au mai realizat investitii de foarte multa vreme", a mai spus Jean Valvis.

Vita de vie de la Samburesti este plantata cu Cabernet Sauvignon, Merlot si cateva soiuri romanesti, ca Feteasca Alba si Regala.

"Vom ataca segmentul premium si deja suntem in discutii pentru export cu societati din Germania, Anglia si Grecia", completeaza el. Valvis a mai spus ca daca ia in considerare gradul de imbatranire al viei, se asteapta ca anul acesta sa realizeze o productie de 1,2-1,5 milioane de litri.

"Exista un plan de investitii si pentru fructe, dar deocamdata doar ne gandim la o fabrica de procesare. Prioritatea mea era vinul", explica Valvis.

In 1994, Jean Valvis a decis sa cumpere izvorul Poiana Vinului din regiunea Dornelor, intrand in businessul cu ape minerale, pe care in august 2002 l-a vandut grupului Coca-Cola pentru 39 de milioane de euro. Valvis a motivat atunci vanzarea brandului Dorna prin dorinta de a sustine afacerea din industria produselor lactate, al carei potential considera ca este de cateva ori mai mare decat cel al apelor minerale. Grupul de lactate LaDorna a avut anul trecut afaceri de 45 milioane de euro. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO