Prima pagina

Sfat de taina, maine, intre sustinatorii lui Petre Roman

22.05.2001, 00:00 14



Democratii condusi de Traian Basescu si sustinatorii lui Petre Roman par sa urmeze cai paralele in interiorul PD. "Baronii" partidului dar si secretarii executivi, sub conducerea noului lider, urmau sa se intalneasca aseara pentru a stabili calendarul alegerilor pentru structurile de conducere ale PD. De cealalta parte, Roman, care a anuntat ca va ramana in PD, se va intalni maine cu sustinatorii sai.

Petre Roman va ramane membru PD, asa cum a promis inainte de a pierde pozitia de presedinte al acestui partid. Fostul lider democrat a dezmintit ieri, potrivit Mediafax, informatiile care acreditau variantele plecarii din partid, a infiintarii unei noi formatiuni sau a retragerii intr-un post de ambasador.

Petre Roman a precizat ca, asa cum a promis inainte de alegeri, va ramane membru PD, in interiorul caruia isi va urma propriile convingeri politice. El a mai spus ca va renunta la calitatea de lider al grupului democrat din Senat pe care a detinut-o incepand cu aceasta legislatura.

Surse din partid au afirmat insa ca Basescu a cerut indirect fostului presedinte, prin intermediul grupului senatorial, sa ramana lider al senatorilor democrati.

Potrivit surselor citate, Basescu a participat ieri la sedinta grupului, noul lider ajungand la doar cateva minute dupa plecarea de la aceasta reuniune a lui Petre Roman.

Cel de-al treilea candidat, senatorul Simona Marinescu a parasit sedinta grupului PD cu ochii in lacrimi, imediat dupa venirea lui Basescu.

Dupa ce a fost in prim-planul vietii publice, Petre Roman a anuntat ieri ca intentioneaza ca pentru un timp sa pastreze o rezerva fata de aparitiile publice.

Sustinatorii lui Petre Roman si-au programat pentru maine o intalnire cu liderul lor, urmand sa stabileasca strategia politica a acestui grup. Nici unul dintre cei contactati nu a vorbit despre plecarea din PD.

ai nici despre posibilitatea constituirii unui alt partid. Totusi, presedintele PUR Dan Voiculescu a declarat ieri ca deja se poarta discutii cu parlamentari si cu membrii ai PD, PRM si ApR, pentru aderarea la acest partid.

In ceea ce il priveste pe Roman, Voiculescu a spus ca este prematur sa se discute acum despre intentia fostului presedinte PD de a se inscrie in PUR.

Dan Voiculescu a precizat ca i-a telefonat, duminica, in jurul orei 18.00, lui Petre Roman si au purtat o discutie despre orientarile politice ale fostului lider democrat.

Partidul condus de Dan Voiculescu a candidat pe liste parlamentare comune cu PDSR, are un ministru in Cabinetul Nastase, si constituie impreuna cu partidul de guvernamant Polul Social Democrat.

Vor opta sustinatorii lui Roman pentru apropierea de PDSR, partid pe care l-au criticat cu virulenta, sau vor face opozitie interna in PD ?

Deputatul Nicolae Nan, unul dintre cei care au sustinut motiunea Roman la Conventia Extraordinara, a dat ieri asigurari ca a€oin nici un caz" nu va pleca din PD, chiar daca a sustinut programul fostului presedinte.

"La intalnirea pe care o vom avea maine eu le voi propune colegilor mei ca nici unul sa nu plece din PD", afirma ieri Nicolae Nan. Sustinatorul lui Roman a apreciat ca gruparea care il are ca lider pe fostul presedinte nu va parasi partidul, chiar daca "unul, doi vor pleca".

Un alt apropiat al fostului lider, presedintele Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancesu a declarat ca a avut duminica seara o discutie cu Petre Roman insa nu poate spune mai mult pana miercuri dupa consultatea cu ceilalti sustinatori. Va pleca gruparea Roman din PD ? "Nu stiu, miercuri vom decide ce strategie vom adopta", a raspuns Cancescu.

ai senatorul Aurel Pana a ezitat sa se pronunte in privinta actiunilor viitoare. "Nu este o chestiune facuta pe picior. Trebuie sa lasam sa se linisteasca apele si pe urma voi decide, neinfluentat de nimeni", este de parere senatorul Pana, sustinator al motiunii Roman.

Totusi, Aurel Pana considera ca nu trebuie luata in calcul scindarea PD dupa aceste alegeri. "PD ramane PD. Nu se pune problema formarii unui nou partid pe baza grupului de sustinatori ai lui Petre Roman".

Chiar daca gruparea Roman nu va demisiona din PD, evolutia viitoare a acestei parti a partidului va fi paralela cu cea a democratilor care recunosc autoritatea de lider a lui Basescu.



Basescu, la sfat cu baronii

Liderii PD, la nivelul Biroului Parmanent National, urmau sa se intalneasca aseara sub conducerea noului lider Traian Basescu pentru a stabili modul de organizare al alegerilor interne, care urmeaza sa aiba loc in 30 de zile de la Conventia Extraordinara.

Democratii urmeaza sa aleaga 12 vice- presedinti, o structura dubla din punct de vedere numeric decat este acum, precum si cei 24 de secretari executivi.

Surse din partid apartinand gruparii Basescu apreciaza ca in pozitiile de vicepresedinti ar putea fi promovati tinerii sustinuti de noul presedinte si pe listele parlamentare ale Camerei Deputatilor, cum ar fi Adriean Videanu, Liviu Negoita, Anca Boagiu.

Sub semnul intrebarii este insa mentinerea unora dintre actualii vicepresedinti, "baroni ai partidului", care l-au sustinut pe Basescu in campania interna, dar care sunt nume controversate. Este vorba despre Radu Berceanu, Sorin Frunzaverde, Alexandru Sassu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO