Prima pagina

SIF-urile au intrat pe agenda prezidentiala

SIF-urile au intrat pe agenda prezidentiala
03.02.2006, 21:00 9

Presedintele Traian Basescu a facut miercuri declaratii privind SIF-urile care i-au bagat in ceata pe brokerii de la Bursa.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au devenit incepand de miercuri seara cel mai nou subiect al discursurilor presedintelui Traian Basescu privind grupurile de interese din economie, acestea fiind alaturate de presedinte scandalurilor FNI, Rafo sau Rompetrol.

"Este o formidabila batalie, si daca pana acum am evitat sa folosesc termenul de grupari de tip mafiot, acum nu voi mai evita cuvantul. Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor se afla niste patroni care ori apara Rafo, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri, si multi dintre voi stiu bine despre ce vorbesc", a declarat Basescu cu ocazia prezentarii bilantului pe anul trecut al Ministerului Administratiei si Internelor.

Nu este clar la ce s-a referit presedintele, dar brokerii spun ca bursa e o piata libera si nu vad care este problema daca unii investitori ar acumula pachete de actiuni SIF. Reprezentantii Presedintiei nu au raspuns ieri la solicitarea ZF de a oferi mai multe informatii privind sensul mesajului prezidential.

Actiunile SIF au intrerupt ieri tendinta de crestere de pe Bursa din ultimele saptamani, fapt ce ar putea avea legatura, spun unii dintre brokeri, cu declaratiile presedintelui. Alti analisti spun ca dimpotriva discursul lui Basescu poate fi privit drept un semnal pozitiv pentru investitori.

"Cred ca declaratia presedintelui nu are niciun sens. Bursa este o piata libera si nu vad de ce trebuie sa se amestece Presedintia", comenta ieri un broker. "Nu cred ca declaratia lui Basescu a fost motivul scaderii de ieri. Pana la urma presedintele a spus ca cineva cumpara, si asta nu e motiv de scadere", a mai spus acelasi broker.

"Piata este destul de emotiva in aceasta perioada si este posibil sa fi fost o legatura intre declaratiile presedintelui si evolutia cotatilor", considera managerul unui fond de investitii. Actiunile SIF-urilor au incheiat ieri ziua cu o scadere medie de 1,4%, dupa ce s-au tranzactionat chiar mai jos pe parcursul zilei, tendinta de pe intreaga Bursa fiind ieri de scadere.

Reprezentantii SIF spun ca este cunoscut ca exista investitori care acumuleaza actiuni ale acestor societati si exista riscul ca acestia sa preia controlul.

"Se stie pe piata ca exista grupuri care acumuleaza actiuni SIF, iar cu o investitie de 40-50 milioane de euro poti prelua controlul unei SIF datorita dispersiei actionariatului. SIF-urile au fost create pentru micii investitori. Cine dispune de zeci de milioane de euro poate sa investeasca intr-o fabrica de exemplu", a spus Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. Cele cinci SIF-uri valoreaza impreuna pe Bursa aproximativ 2 mld. euro. "Nu am inteles ce voia presedintele sa spuna despre CEC," a mai spus Szel.

Pe piata circula informatii conform carora printre sefii SIF-urilor a existat ideea participarii acestora la privatizarea CEC, dar reprezentantii SIF-urilor nu au facut declaratii oficiale in acest sens.

Potrivit legii, niciun investitor nu poate detine mai mult de 1% dintr-o SIF, dar detinerile grupurilor de investitori nu sunt limitate de legislatie.

Intreaga piata a fost ieri pe scadere, toate marile companii listate inregistrand pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO