Prima pagina

Sorin Ovidiu Vantu, cercetat in afacerea SOV Invest-FNI

09.06.2000, 00:00 206



Sorin Ovidiu Vantu, patronul Gelsor si cel care a infiintat SOV Invest, administratorul FNI, a fost dat in consemn la frontiera tarii pentru a fi impiedicat sa paraseasca tara, el urmand sa fie audiat in cazul FNI si cercetat in legatura cu o plangere conform careia ar fi cumparat o vila in valoare de cinci miliarde lei pe care a platit-o cu titluri FNI si Gelsor.

"Politia poate suspenda timp de sapte zile pasaportul persoanei care ar putea fi cercetata penal, cum este cazul lui Vantu, impotriva caruia a fost depusa ieri o reclamatie in legatura cu modul prin care a fost cumparata vila", a spus colonelul Dumitru Strava seful Directiei Economico-Financiare din cadrul IGP. Vantu a infirmat ieri ca ar fi platit vila cu certificate FNI si Gelsor sustinand ca le-a platit proprietarilor 4,2 miliarde de lei, dupa cum reiese din ordinele de plata pe care omul de afaceri l-a anexat comunicatului de presa. De asemenea, Vantu sustine ca nu intelege ce sens are aplicarea interdictiei de a parasi tara, in conditiile in care numele sau nu a fost asociat in acest caz decat cu calitatea de martor. "Daca ar fi existat cea mai mica implicare a mea in actuala criza a FNI as fi avut timp sa parasesc tara pana la introducerea interdictiei", se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste implicarea CEC in scandalul FNI, reprezentantii acestei banci au cerut justitiei anularea contractului semnat de Camenco Petrovici prin care se garanta plata titlurilor FNI in cazul falimentului fondului.

Colonelul Strava a tinut sa precizeze ca afacerea FNI-SOV Invest este o megaescrocherie initiata si organizata de oameni cu o instruire remarcabila in domeniu, la nivel central si local. Presedintele unei filiale locale a FNI era chiar un fost politist, a adaugat el.

"Vom cauta ca prin aceasta ancheta sa descoperim cum a fost posibil ca acestia sa actioneze atat timp, fara sa fie deranjati de nimeni, pe terenul putred al fondurilor de investitii", a precizat Strava. El a spus ca majoritatea investitorilor sunt oameni simpli care vor ramane cu nimic sau aproape nimic din investitiile lor. Acestora le-au fost trimise anul trecut scrisori de momeala, cu indicatori de performante ale fondului aberanti, in finalul carora se precizeaza: "In speranta ca masurile luate de noi sunt conform asteptarilor, administratorii FNI, Centrocoop, CEC si Banca Agricola va asigura ca suntem mereu ai dumneavoastra". Pentru reclama si pentru tiparirea certificatelor de investitor, SOV Invest a cheltuit in ultimii doi ani aproape 41 miliarde lei.

FNI mai are acum 80 de miliarde de lei in conturile diferitelor banci, 20 de miliarde in caseriile locale si doar cateva miliarde in actiuni necotate, potrivit politistilor. S-au mai recuperat si 4,4 miliarde lei de la 46 de persoane carora le-au fost rascumparate ilegal certificate de investitor, dupa suspendarea activitatii fondului. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare totala de 1,2 miliarde de lei de la cei arestati in acest caz, atefan Boboc, Gavril Batran, Marius Andrei, Ion Dita si Mihaela Sima, iar de la Camenco Petrovici bunuri in valoare de peste 600 de milioane de lei. Petrovici nici macar nu a fost inscris in PN?CD, asa cum se credea, iar vina pentru numirea acestuia in fruntea CEC i-ar apartine fostului premier Victor Ciorbea, a declarat ieri Ion Muresan, vicepresedinte PN?CD.

Anchetatorii au constatat ca exista 313.898 de carnete de investitor distribuite, iar suma initial depusa a fost de 2.957 de miliarde de lei. Depunerile ulterioare au fost de peste 4.612 de miliarde de lei, rezultand un total al depunerilor de peste 7.570 de miliarde de lei, iar cresterea calculata dupa metodele FNI se ridica la peste 6.263 de miliarde de lei. In acesta forma, totalul depunerilor, a drepturilor cetatenilor, plus cresterea calculata insumeaza peste 13.834 de miliarde de lei. De asemenea, s-au facut restituri de peste 5.752 de miliarde de lei, soldul final in evidentele Fondului fiind de peste 77 de milioane de unitati de fond, in valoare de peste 8.322 de miliarde de lei.

ai procurorii au continuat cercetarile, ieri fiind audiati Gheorghe Negura si Mircea Cristescu, membri ai fostului Consiliu de Incredere al FNI.

In paralel, la sediul Directiei de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei au fost audiate Cecilia Cezara Bebis, fost comisar CNVM, precum si Maria Lazar, fost sef al Departamentului de Supraveghere si Reglementare din cadrul CNVM.

In privinta Ioanei Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, politistii au initiat toate procedurile legale privind extradarea ei din tara in care a reusit sa fuga in mod legal, dupa prabusirea FNI. Reprezentantii politiei nu au anuntat, din motive de securitate, in ce tara s-ar afla Vlas, insa au precizat Romania are un acord de extradare cu acest stat. Ministerul Justitiei urmeaza sa ceara autoritatilor din tara respectiva, prin intermediul Afacerilor Externe, arestarea si aducerea in tara a lui Vlas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO