Prima pagina

Starea economiei americane se agraveaza pe zi ce trece, iar companiile continua sa faca concedieri

04.08.2008, 18:01 16

"Ne aflam in recesiune", a declarat Allen Sinai, economist-sef in cadrul Decision Economics din New York. "Recesiunea va lua amploare, se va adanci." Ultima data cand economia americana s-a aflat in recesiune a fost in anul 2001. Situatia s-ar putea agrava in conditiile in care efectul reducerilor de taxe, care au contribuit la cresterea PIB in trimestrul trecut fata de cel anterior, se diminueaza. Actiunile au inregistrat scaderi, titlurile de trezorerie au avansat, iar traderii si-au redus estimarile privitoare la o viitoare decizie a Fed de majorare a ratelor dobanzii in acest an, scrie Bloomberg.
Produsul Intern Brut a inregistrat o rata anualizata de crestere de 1,9%, a anuntat departamentul pentru comert, comparativ cu o medie de 2,3% a proiectiilor incluse intr-un studiu al Bloomberg. Pe de alta parte, departamentul muncii a anuntat ca numarul americanilor intrati in somaj a inregistrat luna trecuta cea mai semnificativa crestere din ultimii cinci ani. Conform datelor departamentului, pana acum in acest an au fost eliminate peste 500.000 de locuri de munca.
"Privind in perspectiva, realizam faptul ca va trebui sa depasim o situatie mult mai grava decat ne asteptam", a declarat Jack Ablin, din cadrul Harris Private Bank din Chicago. "Vom inregistra o rata de crestere foarte scazuta multe trimestre de-acum incolo."
Datorita celui mai redus deficit comercial din ultimii sapte ani, economia nu a scazut in trimestrul trecut. Excluzand comertul, economia ar fi inregistrat o scadere de 0,5%, a doua astfel de scadere din ultimele trei trimestre. "Nu intrevedem o redresare a economiei pana in primavara sau vara anului 2009", a declarat Narimar Nehravesh, economist-sef in cadrul Global Insight.
Cheltuielile consumatorilor au inregistrat o incetinire peste asteptari, iar declinul pietei rezidentiale s-a intensificat. Economia a scazut cu 0,2% in trimestrul patru al anului trecut, rata fiind revizuita de la o crestere de 0,6% raportata anterior.
Cifrele pe primul trimestru au fost si ele revizuite in jos, indicand un ritm de crestere de 0,9%, fata de estimarea anterioara de 1%.
Revizuirile in jos confirma semnalele privitoare la recesiune transmise de disponibilizarile realizate pana acum in acest an.
Recesiunea este definita drept o scadere "semnificativa" a activitatii pe o perioada de timp de cel putin doua trimestre consecutive. Scaderile ar fi vizibile in ceea ce priveste PIB-ul, numarul locurilor de munca, productia, vanzarile si veniturile. De obicei, o perioada de recesiune poate fi identificata la 6-18 luni dupa inceperea acesteia.
George W. Bush ar fi astfel primul presedinte dupa Richard Nixon in timpul mandatului caruia s-au inregistrat doua recesiuni.
Declinul pietei rezidentiale a continuat sa afecteze economia, desi ritmul scaderii a devenit mai moderat. Constructiile din domeniul rezidential au inregistrat o scadere anuala de 15,6%, dupa scaderea de 25,1% consemnata in primele trei luni ale anului.
Cheltuielile consumatorilor au avansat in trimestrul trecut cu 1,5%, sub asteptari, comparativ cu cresterea de 0,9% din primul trimestru, cea mai redusa din 13 ani.
Majoritatea economistilor se asteapta ca efectul pozitiv al reducerilor de taxe sa se estompeze in cea
de-a doua jumatate a anului. Vanzarile din retail au avansat cu 0,1% in iunie, sub asteptari.
Investitorii se asteapta ca banca centrala a SUA (Fed) sa-si mentina rata de referinta a dobanzii neschimbata la 2% in cadrul intrunirii din 5 august. Sansele operarii unei majorari a ratei dobanzii pana la sfarsitul anului au scazut pana la aproximativ 60%, indica preturile contractelor futures.

Americanii raman fara joburi
Angajatorii din Statele Unite au operat in luna iulie disponibilizari pentru a saptea luna consecutiv si au redus programul de lucru pentru restul angajatilor pana la un minim record, semnalizand o slabire a cresterii economice la inceputul celui de-al doilea semestru al anului, conform Bloomberg. Americanii au muncit in medie 33 de ore si 36 de minute pe saptamana, cu sase minute mai putin decat in iunie, cea mai scurta durata a saptamanii de lucru din 1964 incoace, a anuntat departamentul muncii. Rata somajului a avansat pana la 5,7%, cel mai ridicat nivel din mai mult de patru ani. Numarul total de ore lucrate in iulie a scazut cu 0,4%, iar acest lucru, dublat de reducerea numarului locurilor de munca, indica faptul ca evolutia economiei americane se deteriorase la inceputul trimestrului trei. Companiile isi intensifica eforturile de reducere a cheltuielilor cu forta de munca in conditiile in care majorarea costurilor cu carburantii le afecteaza profiturile. Reducerea numarului de ore lucrate "va avea un impact urias asupra cresterii economice", declara Joseph LaVorgna, economist-sef american in cadrul Deutsche Bank Securities din New York. Raportul "sporeste dovezile conform carora Statele Unite sunt in recesiune", spune John Ryding, economist-sef in cadrul RDQ Economics din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO