Prima pagina

Strabag ofera 2,2 mil. euro pentru controlul la Grandemar Cluj

31.10.2005, 19:55 51

Compania de constructii austriaca Strabag va lansa, incepand de maine, o oferta publica de preluare pentru cele aproape 60% din actiunile companiei Grandemar Cluj-Napoca pe care nu le detine.

Grandemar este specializata in extractia pietrei pentru constructii. Valoarea ofertei este de 8,2 milioane de lei (2,2 milioane de euro), aceasta fiind lansata, conform unui anunt publicat la Bursa Electronica RASDAQ, la 0,5 lei/actiune, de catre o filiala din Ungaria a austriecilor. Pretul este identic cu cel la care s-au realizat ultimele tranzactii de pe piata cu actiunile companiei.

Cel mai important actionar al Grandemar este compania Bloem International din Olanda, care detine 49,9% din actiuni. Grupul Bloem este o afacere a unei familii olandeze, care mai cuprinde companii din domeniul utilajelor si echipamentelor si in domeniul transportului.

Grandemar s-a numarat printre companiile afectate in acest an de incetinirea lucrarilor la Autostrada Transilvania.

Compania incheiase un acord cu contractorul general al autostrazii, compania americana Bechtel, care prevede utilizarea carierei Morlaca din judetul Cluj ca principalul furnizor de agregate de cariera pentru autostrada. Intreaga activitate de exploatare-prelucrare din cariera ar urma sa se desfasoare sub controlul si responsabilitatea Grandemar, americanii urmand sa asigure toate instalatiile si utilajele necesare cresterii capacitatii de productie.

Incetinirea lucrarilor la autostrada a adus insa la Grandemar pierderi pe care oficialii companiei le estimau la jumatatea anului la cel putin 1,75 milioane de euro.

Constructia de autostrazi se afla de altfel si printre activitatile austriecilor de la Strabag. Compania a incheiat anul trecut cu statul roman un contract de initiere a unui parteneriat public-privat pentru constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti ca prim tronson din autostrada Bucuresti-Brasov.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat insa ulterior ca a sistat toate negocierile purtate pentru incheierea parteneriatelor public-privat pentru proiectele de infrastructura.

Strabag urma sa semneze in primavara acestui an contractul pentru tronsonul de autostrada, valoarea acestuia fiind stabilita la 477,2 mil. euro. Reprezentantii companiei austriece au declarat in primavara acestui an ca vor utiliza "toate mijloacele legale" pentru a determina autoritatile sa respecte contractul de parteneriat din 2004.

Grandemar a inregistrat in primele sase luni ale anului afaceri in valoare de 4,9 milioane de lei (1,4 milioane de euro), in crestere nesemnificativa fata de perioada similara a anului trecut. Profitul companiei pe primul semestru a scazut insa de aproape trei ori pana la 8.000 de lei noi.

Actiunile Grandemar sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, dar au o lichiditate scazuta din cauza structurii foarte concentrate a actionariatului. Oferta de preluare a Strabag va fi intermediata de societatea de brokeraj Unicapital. Grandemar are o capitalizare bursiera de 3,8 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO