Prima pagina

Strainii aduc bani pe Bursa dar nu se cunoaste

05.09.2008, 16:08 11

Investitorii straini au adus circa 11,2 mil. lei (3,2 mil. euro) pe Bursa in luna august, fiind cumparatori neti pentru a doua luna consecutiv. Cu toate acestea, indicii bursieri au pierdut pana la 10%, marcand a treia luna consecutiva de scadere, in lipsa suportului la cumparare din partea investitorilor locali.

Strainii au cumparat actiuni in valoare de 49,2 mil. euro in luna august si au vandut de 46 mil. euro, tranzactiile lor fiind apropiate de cele din iulie. Ponderea achizitiilor investitorilor straini in total tranzactii a crescut insa la aproape 40%, fata de un nivel de circa 30% in ultimele luni, in conditiile in care investitorii locali au tranzactionat extrem de putin. Practic luna august a fost cea mai slaba din ultimii doi ani pe Bursa din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cu un rulaj de 127 mil. euro.

Pe primele opt luni ale anului strainii sunt in continuare vanzatori neti cu un sold negativ de 19 mil. euro, determinat in special de vanzarile semnificative din primul trimestru. In ultimele luni, insa prezenta strainilor pe piata a fost una echilibrata, scaderile fiind determinate in principal de absenta cumparatorilor locali.

Achizitiile investitorilor romani au fost in august de circa 74,2 mil. euro, cel mai scazut nivel din ultimul an, iar vanzarile lor au insumat 77,8 mil. euro.

Conturile agregate, prin intermediul carora se tranzactioneaza in prezent doar actiunile Erste Bank, au inregistrat in august un sold pozitiv de 437.000 de euro, dupa patru luni in care romanii fusesera vanzatori neti pe Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO