Prima pagina

Strainii vand afara obligatiuni in lei pe banda rulanta

10.05.2006, 00:00 8

Cererile investitorilor straini interesati de plasamente in lei determina marile banci straine sa gaseasca variante de a emite titluri de valoare in moneda romaneasca, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu mai iese pe piata.

Credit Suisse First Boston a lansat deja prin plasament privat doua emisiuni de "note" cu scadenta la doi ani si dobanda de 6,5% in lei, fiecare avand ca valoare echivalentul a 50 de milioane de euro.

In aprilie, canadienii de la Toronto-Dominion Bank au vandut obligatiuni pe doi ani in lei romanesti, in numele statului austriac - deci cu risc minim, si un cupon de 5,75% pe an. Valoarea totala a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei. Surse bancare afirma ca Toronto-Dominion intentioneaza sa lanseze o noua emisiune sau sa o redeschida pe prima, dupa succesul inregistrat la prima operatiune.

Printr-un mecanism tehnic, bancile respective au generat active in lei, imprumutandu-se insa efectiv in euro prin schimbarea in euro a leilor obtinuti.

Este de asteptat ca si alte banci mari sa apeleze la astfel de variante pentru a raspunde cererii clientilor care vor expunere pe leu pentru a profita de randamentele ridicate pe care le aduce moneda romaneasca, in perspectiva intrarii in UE.

Intre timp, banca centrala nu poate decat sa asiste la aceste demonstratii ale convertibilitatii externe a leului, recunoscute de investitorii straini.

Piata monetara de la Bucuresti a intrat sub lupa multor jucatori mari, atrasi de dobanzile ridicate si de volumul mare al lichiditatilor sterilizate de BNR.

Deja asa-numitele SPV-uri (firme infiintate special pentru a permite nerezidentilor sa faca plasamente in lei inainte de liberalizarea contului de capital) reprezinta o faza depasita, acum bancile straine fiind gata sa emita ele titluri in lei.

Credit Suisse este unul din cei mai mari jucatori pe leu, cu expuneri care au ajuns la circa jumatate de miliard de euro.

Din toamna anului trecut, Ministerul Finantelor nu a mai facut nicio emisiune de titluri de stat, anulandu-le constant pe cele programate inclusiv pana la jumatatea anului. Majorarea tintei de deficit bugetar la 0,9% din PIB ar putea crea nevoie de finantare care sa fie acoperita prin emisiuni de titluri in toamna, insa probabil ca sumele vor fi destul de mici, oricum insuficiente pentru apetitul pietei. Din luna martie a acestui an, strainii pot cumpara liber titluri de stat emise in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO