Prima pagina

Summit-ul de la Camp David, o rascruce in procesul de pace din Orientul Mijlociu

12.07.2000, 00:00 45



Premierul israelian Ehud Barak, liderul palestinian Yasser Arafat si presedintele american Bill Clinton s-au reunit aseara la Camp David, in apropiere de Washington, pentru a ajunge la o intelegere in privinta celor mai dificile subiecte din intregul proces de pace din Orientul Mijlociu: statutul Ierusalimului, granitele viitorului stat palestinian, situatia coloniilor evreiesti din Cisiordania si Fasia Gaza, precum si soarta refugiatilor palestinieni.

Inaintea inceperii discutiilor, liderul american, care joaca rolul de mediator, si-a exprimat speranta ca va realiza ceea ce n-au reusit predecesorii sai de-a lungul deceniilor - un acord final de pace intre israelieni si palestinieni. Acesta este motivul pentru care Clinton a ales ca loc al desfasurarii summit-ului resedinta prezidentiala de la Camp David, unde cu 20 de ani in urma a fost semnat acordul de pace dintre Israel si Egipt. Convorbirile dintre delegatiile israeliana si palestiniana sunt prevazute sa dureze opt zile. "Va fi un proces dificil, dar faptul ca au venit inseamna ca inca mai avem o sansa", a spus Bill Clinton.

Summit-ul are loc la o zi dupa ce Guvernul Barak a supravietuit motiunii de neincredere introduse de partidul de opozitie Likud, care a fost respinsa de Parlament cu 54 de voturi pentru, 52 impotriva si sapte abtineri. aapte deputati au lipsit de la vot. Pentru ca motiunea sa fie adoptata era nevoie de majoritatea absoluta a voturilor membrilor Knessetului (Parlamentul), adica de 61 de sufragii din 120, informeaza Reuters.

Motiunea a fost introdusa dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, trei parteneri de coalitie ai lui Barak - partidul ultraortodox Shass, Partidul National Religios si Partidul Imigrantilor Rusi (Israel B'Aliya) - s-au retras de la guvernare rand pe rand, pe motiv ca nu ar fi de acord cu concesiile pe care Barak le-ar putea face palestinienilor la summit-ul de la Camp David.

Intr-o interventie in fata Parlamentului, Barak a afirmat ca poporul i-a incredintat mandatul de a incerca sa gaseasca o solutie a conflictului cu palestinienii si ca va merge la Camp David pentru a desavarsi opera de pace inceputa de Menahem Begin si Yitzhak Rabin.

Inaintea plecarii de pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv, premierul israelian a tinut sa precizeze ca nu va accepta nici un compromis in ce priveste statutul Ierusalimului, care va ramane nedivizat si sub suveranitate israeliana. El a mai spus ca granitele din 1967 vor trebui sa fie modificate si ca asezarilor colonistilor evrei din Cisiordania si Fasia Gaza vor ramane in bloc sub suveranitate israeliana.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii Palestiniene, Hanan Ashrawi, a respins ideea ca "israelienii pot dicta si decide dinainte ce fel de stat, ce fel de suveranitate si ce fel de integritate teritoriala" va avea statul palestinian. "Nu ne intereseaza un stat simbolic si suveranitatea nu este in general o concesie din partea unei puteri ocupante", a spus Ashrawi la un briefing desfasurat la Centrul pentru Cooperarea din Orientul Mijlociu.

Fost ministru al educatiei in cadrul Autoritatii Palestiniene, Ashrawi a afirmat ca palestinienii "vor sa fie un partener egal in regiune" si ca nu vor accepta "un mini-stat sau un cvasi-stat".

Presedintele american Bill Clinton a declarat inainte de a pleca spre Camp David ca nu se asteapta ca negocierile sa fie usoare. El le-a spus in gluma ziaristilor ca a studiat atat de mult subiectul , incat poate desena in somn o harta a Cisiordaniei.

Ehud Barak le-a declarat ziaristilor care-l insotesc in Statele Unite ca se asteapta la un document de compromis din partea americanilor in timpul summit-ului de la Camp David. Potrivit premierului israelian, negocierile vor fi dificile pentru ca pozitiile americane sunt mai apropiate de cele ale palestinienilor decat de ale israelienilor. Premierul a apreciat ca incetarea din viata, luna trecuta, a presedintelui sirian Hafez al-Assad, care era un critic la adresa autonomiei palestiniene, a imbunatatit "atmosfera in regiune" si ar trebui sa-i permita lui Arafat sa dispuna de o mai larga libertate de manevra in negocieri. Barak a dezvaluit ca serviciile secrete israeliene au fost puse in stare de alerta si coopereaza cu serviciile de securitate palestiniene si ale tarilor arabe vecine, pentru a impiedica eventuale atentate in timpul summit-ului. El a facut un apel catre palestinieni, cerandu-le sa-si inceteze amenintarile si sa accepte compromisuri dureroase, pentru a se putea semna un acord la Camp David. Dupa parerea sa, "un eventual acord la acest summit va avea un pret dureros pentru Israel, dar indispensabil".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO