Prima pagina

Summit-ul G8 de la Okinawa, precedat de manifestatii antiamericane

21.07.2000, 00:00 7



Insula japoneza Okinawa gazduieste incepand de astazi summit-ul Grupului celor 8, la care participa liderii principalelor sapte state industrializate ale lumii - Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite, plus Rusia. Printre principalele subiecte care vor fi abordate in cursul reuniunii se numara datoriile externe ale unor tari, situatia din Orientul Mijlociu si Coreea de Nord, dar si controversatul sistem national de aparare anitracheta pe care SUA intentioneaza sa-l realizeze, transmite Reuters.

Pe langa convorbirile oficiale din timpul summit-ului, presedintele american Bill Clinton va avea intrevederi separate cu liderii Rusiei, Marii Britanii si Japoniei. Vazandu-se nevoit sa-si amane plecarea din cauza negocierilor israeliano-palestiniene de la Camp David, Clinton si-a anulat cateva evenimente la Tokio, printre care o intalnire cu premierul Yoshiro Mori si convorbiri despre tehnologia informatiei cu reprezentanti ai statelor dezvoltate. Presedintele SUA ar putea cere celorlati lideri mondiali sa contribuie la ajutorul financiar care va fi acordat israelienilor si palestinienilor, in cazul in care acestia vor ajunge la un acord.

Peste 27.000 de oameni au format un cordon lung de 17 kilometri in jurul celei mai mari baze militare americane din Asia in semn de protest fata de prezenta fortelor americane pe insula Okinawa. Protestatarii au vrut sa-i transmita astfel lui Bill Clinton ca masiva prezenta militara americana trebuie sa fie redusa. Manifestatia a fost pasnica, participantii permitand traficul rutier spre baza Kadena. Insula Okinawa este ocupata de trupele americane inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, aici aflandu-se circa 26.000 din cei 48.000 de soldati americani din Japonia. Washingtonul considera ca prezenta trupelor americane este esentiala pentru securitatea in zona Asia-Pacific.

In aceasta dimineata, Clinton se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin cu care va discuta despre controlul asupra armelor, reforma economica din Rusia si stabilitatea regionala. Intalnirea Clinton-Putin ar putea fi umbrita de un proiect de lege adoptat de Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, dominata de republicani, care interzice administratiei americane sa reesaloneze datoriile acumulate de fosta URSS, pana cand Rusia nu isi va inchide o baza de supraveghere electronica amplasata in Cuba.

Intr-un acord incheiat anul trecut, SUA permiteau Rusiei sa amane plata acestor datorii, a caror valoare se ridica la 485 de milioane de dolari. Administratia Clinton se opune acestui proiect de lege, sustinand ca Rusia are nevoie de baze de spionaj pentru a monitoriza respectarea acordurilor privind controlul armamentului. Congresmenii spun ca Rusia inchiriaza baza sa de spionaj de la Lourdes, din apropiere de Havana, pentru 300 de milioane de dolari anual si ca, in ultimii ani, a cheltuit peste trei miliarde de dolari pentru intretinerea si modernizarea bazei pe care o foloseste pentru a intercepta convorbiri telefonice si comunicatii electronice de pe teritoriul SUA.

In replica, autoritatile de la Moscova au acuzat ieri Congresul american de amestec ilegal in afacerile interne ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO