Prima pagina

Tariceanu a trecut prin Parlament bugetul pe 2008, cu venituri record de 53 mld. euro

21.12.2007, 18:23 9

Bugetul de stat pe 2008, care mizeaza pe venituri record de 39,3% din PIB si o crestere economica de 6% din PIB, a fost aprobat ieri de Parlament cu 249 de voturi "pentru" si 93 "impotriva". Bugetul asigurarilor sociale a intrunit chiar 342 de voturi.
"Nu vor exista majorari de taxe sau impozite. Mentinem cota unica de impozitare la 16%, dar scadem contributiile sociale cu 6 puncte procentuale (n.r. de la 46,3% la 40,3%). Un mediu de afaceri stabil si transparent este un magnet pentru investitii", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a invocat "programele ambitioase de investitii cu fonduri publice", lucrarile de infrastructura urmand a fi finantate cu 4% din PIB, iar sanatatea cu 4,5% din PIB.
"Vom finanta in continuare constructia de autostrazi si centuri ocolitoare pentru majoritatea marilor orase ale tarii", a promis Tariceanu, in conditiile in care mediul de afaceri reclama din ce in ce mai vehement problema infrastructurii de transport care majoreaza costurile si chiar descurajeaza proiecte de investitii.
Parametrii principali ai constructiei bugetare aprobate de Guvern au fost pastrati in urma negocierilor ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, cu PSD, PRM, PC si UDMR: 994 de amendamente au fost respinse si doar 112 admise de comisiile de specialitate. De pilda, Parlamentul a respins amendamentele admise in comisiile de specialitate pentru reducerea bugetelor SIE, SPP si STS. A mai respins propunerile de suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor in vederea finalizarii magistralelor IV si V ale metroului, respectiv pentru finalizarea liniei de centura a Capitalei, la sfarsitul anului 2010. A aprobat in schimb alocarea a 752 de milioane de lei pentru cresterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, pentru suplimentarea burselor si pentru finantarea de baza a invatamantului superior.
Guvernul conteaza pe venituri la buget de 39,3% din PIB, pe care FMI le-a catalogat drept supraevaluate. Pentru 2007, proiectia veniturilor bugetare a fost de 33-34% din PIB. In bugetul pe 2008, Finantele au inclus venituri de circa 2,5% din PIB, respectiv 3,4 mld. euro reprezentand suma maxima care considera ca ar putea fi atrasa din fonduri europene. Pentru 2007, Vosganian sustine ca Romania a atras de la UE fonduri de circa 1,6 mld. euro.
In conditiile in care deficitul bugetar pe 2007 ar urma sa fie limitat la circa 1,4% din PIB fata de tinta initiala de 2,8% din PIB, Vosganian sustine ca procesul de consolidare fiscala va continua si in 2008, respectiv Guvernul va incerca sa mentina deficitul sub tinta de 2,7% din PIB si tot prin controlul cheltuielilor, in ciuda contextului specific unui an electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO