Prima pagina

Terapia Cluj studiaza varianta extinderii prin achizitii regionale

15.11.2005, 19:27 23

Compania farmaceutica Terapia Cluj-Napoca intentioneaza sa isi extinda operatiunile in regiune prin achizitia unor producatori de medicamente de dimensiuni medii din Europa Centrala si de Est.

"Suntem interesati sa realizam achizitii in special pe pietele pe care avem deja vanzari in crestere, precum Rusia, Polonia sau Ucraina. Pe o piata atat de competitiva cum este cea farmaceutica, nu poti decat sa inghiti alti competitori sau vei fi inghitit in cele din urma. Planurile noastre prevad crearea unui grup farmaceutic", a declarat pentru ZF Stephen Stead, directorul general al Terapia.

Compania ar putea fi primul producator de medicamente roman care ar realiza o achizitie in afara granitelor Romaniei. Reprezentantul Terapia nu a exclus nici posibilitatea realizarii unor achizitii pe piata interna.

"Cautam etapa urmatoare in dezvoltarea afacerilor companiei, dupa achizitia Pharmaplant si Promedic, care a durat aproximativ un an si care se va concretiza in extinderea portofoliului de produse. Vom avea in permanenta nevoie de medicamente noi in portofoliu", a mai spus Stead.

Directorul Terapia a exemplificat strategia de extindere a companiei cu evolutia producatorului islandez de generice Actavis, care in decurs de cativa ani a realizat achizitii succesive in Europa Centrala si de Sud-Est, detinand in prezent capacitati de productie in Bulgaria, Malta, Turcia, Statele Unite, Islanda si Serbia.

Terapia a achizitionat doua companii farmaceutice de dimensiuni mai mici, Pharmaplant si Promedic, ambele din Bucuresti, in cadrul unei tranzactii a carei valoare nu a fost dezvaluita. Actionarii celor doua companii erau persoane fizice romane.

Potrivit estimarilor lui Stead, cele doua companii vor contribui cu aproximativ 7,5 milioane de dolari (aprox. 6 mil. euro) la vanzarile Terapia anul acesta, care vor atinge pragul de 80 de milioane de dolari, suma ce include si activitatile de distributie.

"Mediul de business in segmentul productiei de generice s-a imbunatatit in ultima perioada. La aceasta au contribuit reglementarile autoritatilor, precum si expirarea patentelor unor medicamente originale", a explicat Stead.

Pe primele noua luni ale anului Terapia a inregistrat vanzari totale de 55 de milioane de dolari (45,8 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 35% fata de perioada similara a anului trecut. Reprezentantul Terapia a catalogat drept "zvonuri" informatiile din piata referitoare la o iminenta preluare a companiei de catre un investitor strategic.

Compania a anuntat acum doua saptamani ca intentioneaza sa obtina pana la 10 milioane de euro din vanzarea unor terenuri neutilizate in activitatea de productie, cu o suprafata cumulata ce depaseste 10 hectare in Cluj, fondurile obtinute urmand sa fie folosite pentru achitarea unor credite.

Investitiile planificate pentru 2006 insumeaza 10 milioane de euro si sunt destinate realizarii unei noi cladiri pentru ambalarea produselor farmaceutice finite solide (capsule, tablete), cat si constructiei unui nou spatiu de depozitare.

Actionarul majoritar al Terapia este fondul de investitii Advent International, care a achizitionat in 2003 95% din actiunile societatii, in urma unei tranzactii de 45 de milioane de dolari.

Piata farmaceutica a cunoscut o crestere de peste 25% pe primul trimestru, conform companiilor din piata, dar ultimul raport publicat de Cegedim si citat de Mediafax consemneaza o scadere de aproape 10% a consumului de medicamente in al doilea trimestru. Potrivit estimarilor companiilor din piata, consumul de medicamente va depasi valoarea de 1 miliard de euro, in ciuda problemelor de finantare din sistem. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO