Prima pagina

Terapia Cluj vinde terenuri ca sa-si plateasca creditele

25.10.2005, 19:25 23

Compania farmaceutica Terapia Cluj-Napoca spera sa obtina pana la 10 milioane de euro din vanzarea unor terenuri neutilizate in activitatea de productie, cu o suprafata cumulata ce depaseste 10 hectare, fondurile obtinute urmand sa fie folosite pentru achitarea unor credite.

"Am derulat o ampla operatiune de curatire si ecologizare a terenurilor aflate in proprietatea companiei, in Cluj, care au o suprafata totala de 170.000 de metri patrati. Vom renunta la activele care nu sunt necesare bussinesului de baza, si anume, productia de medicamente. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru achitarea unor credite contractate anterior de companie", a sustinut Stephen Stead, directorul general al Terapia.

Conducerea companiei urmeaza sa propuna spre aprobare in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, convocata la inceputul saptamanii viitoare, vanzarea acestor terenuri.

Din punctul de vedere al suprafetei si valorii, cel mai important activ pe care Terapia intentioneaza sa il vanda este un teren de pana la 95.000 de metri patrati, amplasat pe platforma industriala a companiei.

"Pretul terenurilor in aceasta zona variaza intre 80 si 100 de euro/mp", potrivit estimarilor directorului companiei.

Terapia va incerca sa vanda un alt teren cu suprafata de 4.400 de metri patrati, situat in apropierea centrului municipiului Cluj-Napoca, precum si un alt teren de 2.600 metri patrati si spatiul industrial aferent, de asemenea neutilizat in procesele de productie.

Pe primele noua luni ale anului compania a inregistrat vanzari totale de 55 milioane de dolari (47 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 35% fata de perioada similara a anului trecut.

"Vanzarile au crescut in primul rand datorita extinderii gamei de medicamente comercializate, in principal pe segmentul OTC-urilor (n.r.-eliberate fara prescriptie medicala), dar si dezvoltarii departamentului de marketing. De altfel, aceasta este una din directiile principale de dezvoltare a companiei in perioada urmatoare", a mai spus Stead.

Planurile producatorului de medicamente prevad lansarea a 6-7 produse noi la inceputul anului viitor. Recent, Terapia a achizitionat doua companii farmaceutice de dimensiuni mai mici, Pharmaplant si Promedic, ambele din Bucuresti, in cadrul unei tranzactii a carei valoare nu a fost dezvaluita. Actionarii celor doua companii erau persoane fizice romane.

La inceputul acestei luni, compania Zentiva, care a finalizat recent procesul de preluare a producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, a anuntat ca va scoate la vanzare o suprafata de teren de 35 de hectare, evaluata la peste 20 de milioane de euro.

Motivatia cehilor este similara, si anume, orientarea catre activitatile de baza ale companiei, productia de medicamente.

Vanzarea terenurilor neutilizate s-a dovedit a fi o sursa semnificativa de fonduri pentru finantarea companiilor cu activitati in industrie.

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor intentioneaza sa vanda un teren cu o suprafata de aproape 15 hectare, situat in zona de est a Bucurestiului, in apropiere de terenul Sicomed, la un pret minim de 6,6 milioane euro.

Actionarul majoritar al Terapia este fondul de investitii Advent International care a achizitionat in 2003 95% din actiunile societatii, in urma unei tranzactii de 45 de milioane de dolari (40 mil. euro). Potrivit informatiilor din piata, Zentiva s-a aflat in negocieri pentru preluarea Terapia, dar discutiile nu au avut finalitate, cehii indreptandu-se ulterior catre Sicomed.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO