Prima pagina

Titlurile de stat dau tonul la scaderea dobanzilor

26.07.2004, 00:00 16

Dupa premiera din urma cu doua saptamani a adjudecarii de obligatiuni de stat la trei ani dupa o intrerupere de zece luni, Ministerul Finantelor a acceptat la ultima licitatie de saptamana trecuta sa imprumute bani pe cinci ani pentru prima data din februarie.
Finantele au plasat joi titluri in valoare de 35 de miliarde de lei, reprezentand insa numai 11% din suma total programata, acceptand sa plateasca o marja de cinci puncte procentuale peste rata inflatiei. Astfel a fost restabilit principalul indiciu de pret pe termen mediu al pietei financiare.
 Reintalnirea randamentelor cerute de banci cu cele oferite de Finante survine pe fondul conturarii unui trend de scadere a dobanzilor la titlurile de stat. Acestea au inceput sa scada mai ales dupa al doilea semnal dat de BNR prin reducerea dobanzii de interventie, justificat de performanta peste asteptari a scaderii inflatiei in primul semestru.
Dobanda medie la certificatele de trezorerie pe trei luni a scazut saptamana trecuta cu 0,34 puncte, pana la 17,11%, in timp ce titlurile cu scadenta la un an au fost plasate la o dobanda medie cu inca 0,04 puncte mai mica decat la licitatie precedenta, respectiv la 16,84%.
Scaderea mai mare consemnata la trei luni este justificata de faptul ca a fost vorba de prima licitatie organizata pentru acest tip de scadenta dupa a doua decizie a BNR de reducere a dobanzii de interventie cu 0,75%, pana la 20% pe an.
In cazul titlurilor cu scadenta la un an, masura bancii centrale a fost inclusa in pret in urma cu doua saptamani, cand dobanda a coborat in premiera sub pragul de 17%.
Bancile s-au aratat foarte interesate sa-si plaseze banii la aceste niveluri de dobanda, oferta Finantelor la ultimele licitatii fiind suprasubscrisa de patru, respectiv cinci ori pentru scadentele de douasprezece luni si trei luni.
In cazul obligatiunilor pe trei ani, reconstructia curbei randamentelor a inceput de la 13,99% pe an.
Pe piata monetara, dobanzile medii la depozitele atrase/plasate de banci au coborat cu ceva mai mult de un punct, respectiv de la 18,9%/20,95% la nivelul lunii iunie, pana la 17,5%/19,85% la jumatatea lunii iulie. Corespunzator s-au ajustat si dobanzile la credite indexate la BUBID/BUBOR. Pentru majoritatea creditelor in lei, scaderea dobanzilor este cel putin discreta.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO