Prima pagina

Top 50 al exploatatiilor agricole din Romania ca suprafata

Top 50 al exploatatiilor agricole din Romania ca suprafata

Culita Tarata este cel mai mare exploatator de teren din Romania

18.08.2008, 20:00 430

Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Ioan Niculae, Stefan Poienaru, dar si multe companii cu capital strain detin cele mai mari exploatatii agricole, conform topului primelor 50 exploatatii agricole, furnizat de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Ei detin si exploateaza terenuri care, in conditiile scumpirii accelerate a pamantului din ultimii ani, valoreaza aproape 1 miliard de euro.
Din totalul de 9,4 milioane de hectare, suprafata care reprezinta terenul arabil in Romania, aproape 430.000 de hectare, adica aproximativ 4% din total, sunt exploatate de cei mai mari 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.
"Trebuie sa ai acces la bani, la credite performante si sa ai piata. Conteaza modul de finantare si cum reusesti sa depozitezi si apoi sa comercializezi produsele. Suntem intr-un pionierat in ce priveste agricultura, dar cu siguranta firmele puternice vor domina in viitor", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Anul trecut, primii 10 agricultori au solicitat APIA subventii pentru 200.000 de hectare, acestia fiind si cei care detin cele mai mari suprafete de teren, de peste 10.000 de hectare. Restul, de 250.000 de hectare, este lucrat de ceilalti 40 de agricultori, care detin intre 10.000 de hectare si 4.000 de hectare. Pretul ridicat la care se tranzactioneaza in momentul de fata un hectar de teren agricol, de pana la 2.000 de euro, duce valoarea suprafetei detinute de cei 50 de latifundiari la aproape un miliard de euro, dar trebuie tinut cont si de estimarile analistilor care ridica preturile terenurilor pana la 6.000 de euro pe hectar in urmatorii trei ani.
Cele mai multe companii care detin terenuri mari isi desfasoara activitatea in Timis, majoritatea avand capital strain. Judetul Timis este astfel dominat de companii italiene, portugheze sau germane. "Jucatorii din alte state vin sa investeasca in Romania, dar au acces la credite cu dobanda pana la 1% pe 100 de ani si asta pentru ca tarile de unde provin duc o politica de expansiune in ceea ce-i priveste pe agricultori. Transilvania este dominata de unguri, de exemplu, companii care au primit credite pentru a castiga teren in Romania", spune Viorel Matei.
Cel mai mare exploatator de teren agricol ramane insa Culita Tarata, care conduce compania TCE 3 Brazi si care a cerut in 2007 subventii pentru 55.627 de hectare. Compania lui Culita Tarata cultiva in Insula Mare a Brailei peste 20.000 de hectare cu grau, 16.000 de hectare cu rapita, 12.000 de hectare cu floarea-soarelui, 8.000 de hectare cu porumb si 6.000 cu orz, iar pentru acest an estimeaza o cifra de afaceri de 65,3 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior.
Din totalul de 9,4 mil. ha, doar trei sferturi primesc subventie europeana, restul de peste 2,5 mil reprezentand agricultura de subzistenta. Specialistii spun ca pe viitor lucrurile se vor schimba in ceea ce priveste administrarea terenurilor agricole, lucru care va conduce la comasarea loturilor. "Multi agricultori detin sub 2 hectare, adica atat cat sa traiasca. Acestia au insa o varsta inaintata, iar terenurile vor ramane la nepoti, fii sau frati. Acestia le vor vinde la randul lor si incet, incet se vor comasa terenurile", este de parere Matei. Terenurile de vanzare sunt o tinta pentru marii agricultori, tinand cont de potentialul agricol pe care il detine Romania. Investitiile masive cu ajutorul carora agricultorii isi intretin culturile sunt insa sustinute si de subventiile acordate de Uniunea Europeana si de la bugetul de stat, in valoare de aproximativ 80 de euro la hectar in 2007. Anul trecut primii 50 de agricultori ai Romaniei au primit subventii in valoare de 34 de milioane de euro. Pentru acest an suprafetele au suferit cateva modificari dupa ce administratorii companiilor au mai achizitionat terenuri, dar cifrele vor putea fi facute publice dupa ce APIA va incheia controalele pe teren si va sti daca datele furnizate de agricultori sunt corecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO