Prima pagina

Tranzactiile imobiliare din Romania au scazut cu 68% in T1

26.05.2008, 11:35 18

Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate in perioada ianuarie - martie 2008 in Romania a fost de 119 milioane euro, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului anterior, arata cel mai recent studiu realizat de Cushman & Wakefield.

Romania sta insa mai bine decat Cehia, care a inregistrat scaderi de 77% sau decat Grecia, unde nu s-a tranzactionat nimic in primul trimestru al acestui an. Ungaria este in aceeasi situatie, cu scaderi de 63%. Mai bine sta Ucraina unde scaderie sunt de doar 14%, dar volumele tranzactionate sunt nesemnificative (doar 563 milioane euro la nivelul intregului an 2007).

In Europa, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in primele trei luni ale anului cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce yield-urile au crescut in cel mai rapid ritm din 1992, arata cel mai recent raport emis de Cushman & Wakefield.

Si Europa de Est a fost afectata, volumul tranzactiilor in primul trimestru al anului fiind mai mic cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In 2007 in Romania s-au tranzactionat proprietati imobiliare comerciale in valoare totala de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii straini.

Facand un clasament pe regiuni Europa de Nord si Europa de Sud stau cel mai bine in primul trimestru, cu scaderi de doar 15%, respectiv 21%, volumele totale tranzactionate fiind de 5,4 miliarde euro, respectiv 4 miliarde; in timp ce Europa Centrala are cele mai putine tranzactii, in valoare totala de 868 milioane euro, adica cu 48% mai putin decat in acelasi trimestru corespunzator anului 2007. Singurele state care au inregistrat cresteri chiar in aceste conditii au fost Finlanda, Olanda si Spania, cu 27%, 39% si respectiv 32%.

Cel mai atractiv sector din Romania in primul trimestru al anului este cel al birourilor, 56% din fonduri mergand catre achizia de imobile destinate birourilor, urmat indeaproape de retail cu un procent de 38%. Hotelurile au atras 7% din su mele investite, in timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar.
Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Compania reprezinta clienti care sunt mici intreprinzatori sau mari companii prezente in topul "Fortune 500 companies".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO