Prima pagina

Valoarea tranzactiilor imobiliare in primele 4 luni: 5,4 mld. euro

Valoarea tranzactiilor imobiliare in primele 4 luni: 5,4 mld. euro
11.07.2008, 18:27 11

Cele mai recente date ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) arata ca, in perioada ianuarie - aprilie, numarul tranzactiilor imobiliare a ajuns la 166.213, cu aproape 19% peste valoarea din aceeasi perioada a anului trecut, ritmul din martie - aprilie fiind insa mai redus fata de primele doua luni.
Potrivit datelor disponibile, la o medie a impozitului incasat de 2%, valoarea totala a tranzactiilor realizate in perioada ianuarie - aprilie 2008 a fost de circa 19,6 mld. lei (5,4 mld. euro).
In primele patru luni din acest an notarii au retinut impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare in valoare de aproape 392 mil. lei (circa 108 mil. euro), in crestere cu 33% fata de sumele colectate in acelasi interval din 2007, de 295 milioane de lei.
Sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat incepand cu 2007, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vanzarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiilor in care vanzatori sunt persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit.
Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii
Cititi mai mult in ZIARUL FINANCIAR de maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO