Prima pagina

Wintershall ruleaza in Romania afaceri de 500 de milioane de euro

25.03.2004, 00:00 82



Compania germana de petrol si gaze Wintershall a derulat anul trecut afaceri in valoare de 400 - 500 mil. euro din vanzarea de gaze pe piata romaneasca, a declarat Rainer Seele, membru in Consiliul de Administratie al Wintershall AG. Comertul Wintershall cu gaze importate din Rusia pentru piata romaneasca se deruleaza prin intermediul WIEE si Wirom Gas, societati mixte controlate de germani impreuna cu concernul rus Gazprom. Volumul vanzarilor de gaze al companiei germane aproape ca il depaseste astfel pe cel al distribuitorului de gaze Distrigaz Sud, cea mai mare companie romaneasca de pe piata de profil.



"Anul trecut, vanzarile noastre in Romania au fost anul trecut de aproximativ 4,5 mld. metri cubi de gaze, in conditiile in care pretul gazelor a crescut", a explicat Seele. In 2003, importul de gaze de la Gazprom a atins o valoare record, pe fondul scaderii productiei interne, care asigura numai 70% din cerere.



Compania germana, cu vanzari nete de 5,3 mld. euro anul trecut la nivel global, a anuntat ca vrea sa deruleze afaceri pe fiecare veriga a pietei de gaze din Romania, de la producere, import, distributie la construirea de depozite de gaze.



Wintershall este angajata in cursa pentru achizitia a 51% din actiunile Distrigaz Nord, pentru care a depus deja oferta preliminara alaturi de alti patru investitori - Gazprom (Rusia), Ruhrgas (Germania), Enel (Italia) si Gaz de France (Franta). Compania germana merge pe cont propriu in aceasta cursa, insa presedintele Wintershall, olandezul Reinier Zwisterloot, nu a exclus posibilitatea alegerii unui partener pentru preluarea distributiei de gaze.



"Participam la privatizarea Distrigaz Nord in Romania. Suntem capabili sa mergem singuri pana la capat, dar este posibil sa avem si parteneri in acest proces", a spus Zwitserloot, care apoi a adaugat ca rusii de la Gazprom "ar fi partenerul in cazul unei alegeri".



Compania Gazprom a depus oferte preliminare atat pentru Distrigaz Nord, cat si pentru Distrigaz Sud, in conditiile in care statul roman va vinde cele doua distributii catre investitori diferiti, potrivit anuntului de privatizare.



"Romania este o tara, care va deveni parte a pietei europene. Marea provocare nu este insa achizitia Distrigaz Nord sau Distrigaz Sud (n.r. - de catre investitori), ci investitiile pentru ca aceste societati sa fie la nivelul oricarei alte distributii din Vest. Romania trebuie sa priveasca cu atentie la cine vrea sa cumpere compania. Este adevarat ca suntem potential interesati si de privatizarea Romgaz, ca avem proiecte de infiintare de distributii de gaze in sud in parteneriat cu Distrigaz Sud sau ca vrem sa construim depozite de gaze. Dar cum se mananca un elefant? Incetul cu incetul!", a conchis Zwitserloot.



Compania germana va incepe productia de gaze in urmatoarele zile la Sighisoara, devenind al doilea producator strain privat de pe piata. Pe de alta parte, casa de comert Wirom Gas va deveni in acest an si distribuitor de gaze, prin infiintarea de distributii locale ca sucursale ale societatii la Turnu Magurele, Oltenita, Alexandria si Giurgiu.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO