Profesii

Angajatorii au scos în piaţă peste 26.000 de joburi de la începutul anului, din care aproape 5% au fost remote, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Bogdan Badea, CEO eJobs: 2024 continuă tendinţa reîntoarcerii la birou sau a trecerii din zona de remote în cea hibrid

Bogdan Badea, CEO eJobs

Bogdan Badea, CEO eJobs

Autor: Cristina Bellu

31.01.2024, 10:39 222

Angajatorii au postat peste 26.000 de joburi de la începutul anului, iar dintre acestea, aproape 5% au fost remote, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a eJobs, principala platformă de recrutare din România.

„2024 pare că va continua tendinţa de a migra mai degrabă în direcţia reîntoarcerii la birou sau cel puţin a trecerii din zona de remote în cea hibrid. Deja în prima lună a anului vedem o creştere a numărului de joburi care cer prezenţa la birou şi o scădere a celor care permit angajaţilor să lucreze de acasă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs

Din cele peste 1.200 de locuri de muncă remote deschise în luna ianuarie, jumătate au fost postate de angajatorii din sectorul call-center  / BPO. Un sfert aparţin companiilor de asigurări, iar restul, în ordine descrescătoare, celor din IT / telecom, servicii, educaţie / training, financiar / bancar şi advertising / marketing PR.

„La începutul anului trecut am avut mai multe joburi remote, dar şi o ierarhie diferită a domeniilor care erau deschise la acest stil de lucru. Pe primul loc în top se aflau asigurările, urmate de IT / telecom, advertising, retail, media / internet şi abia apoi call center / BPO”, enumeră Bogdan Badea.

Potrivit analizei, aproximativ trei sferturi dintre posturi se adresează candidaţilor entry-level, în timp ce procentul de joburi remote care vizează candidaţi cu un nivel ridicat de senioritate sau manageri rămâne marginal.

„De altfel, candidaţii entry-level sunt şi cei care aplică cel mai mult pentru poziţiile care le permit să lucreze de acasă. Unii dintre ei fac acest lucru pentru a putea să îşi ia şi un al doilea job. Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre manageri, angajatorii cer prezenţă la birou măcar două sau trei zile pe săptămână”, explică Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte aplicările, cifrele arată o tendinţă invers proporţională: în timp ce angajatorii scot în piaţă preponderent poziţii care cer prezenţa la birou, candidaţii sunt din ce în ce mai interesaţi de opţiunea de a lucra de acasă. Astfel, dacă 4,1% din numărul total de joburi sunt remote, procentul aplicărilor pentru acestea creşte la 14% din totalul de aplicări. Din cele 1 milion de aplicări înregistrate în luna ianuarie, aproape 140.000 au mers către acest tip de locuri de muncă. Cei mai mulţi au aplicat pentru joburile scoase în piaţă de angajatorii din call center / BPO, IT / telecom, retail, servicii şi advertising / marketing / PR.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel naţional pentru cei care lucrează remote este de 5.000 de lei pe lună.

„Modul de lucru – remote sau de la birou, nu influenţează în mod necesar salariul oferit la angajare, însă cei care lucrează exclusiv de acasă pot pierde o parte din beneficiile extrasalariale pe care le au angajaţii care vin la birou, cum ar fi decontarea transportului, masajul la birou, prânzul oferit de angajator sau orice alt tip de stimulente care sunt oferite în interiorul spaţiului de lucru”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, peste 26.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs. Dintre acestea, 1.000 sunt remote.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO