Profesii

Bancile cauta 3.000 de oameni pentru extinderea teritoriala

Bancile cauta 3.000 de oameni pentru extinderea teritoriala

Cea mai mare parte a angajarilor din banking se vor face in provincie

25.02.2008, 20:22 24

Unul dintre cei mai activi angajatori va fi Alpha Bank, care are planificate 800 de angajari. "La sfarsitul lunii ianuarie, aveam 1.800 de angajati. Pana la sfarsitul anului echipei Alpha Bank i se vor alatura 800 de noi angajati, dupa ce anul trecut echipa noastra s-a extins cu 750 de angajati", spun reprezentantii departamentului de resurse umane din cadrul Alpha Bank Romania, precizand ca extinderea face parte din strategia de expansiune teritoriala a bancii.
Reteaua Alpha Bank cuprindea la sfarsitul anului trecut 125 de unitati, iar pana la sfarsitul anului va ajunge la 200 de unitati.
Cele mai multe dintre angajarile Alpha Bank vor fi facute in provincie, in timp ce 40% dintre cei 800 de angajati vor lucra in Capitala.
Si ING Bank face 300 de angajari in acest an. "Cele doua divizii ale ING Bank, wholesale banking si retail banking, functioneaza in prezent cu peste 1.000 de angajati. ING Bank este in plin proces de extindere, asa ca vom continua sa angajam in 2008 atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara. Organizatia va creste in 2008 cu aproximativ 300 de angajati fata de finalul anului trecut", spune Manuela Dragomir, director de resurse umane al ING Bank.
Si anul trecut banca a facut peste 300 de angajari, atat pentru agentiile din Bucuresti si din tara, cat si pentru departamentele centrale care au avut nevoie de resurse pentru a sprijini expansiunea, respectiv pozitii operational - bancare si tehnice (IT), pozitii de specialitate in vanzari, marketing si analiza de credit.
"Numarul proiectelor de recrutare a fost destul de mare, cu o medie de aproximativ 25 de proiecte de recrutare pe luna. Posturile disponibile au existat atat in zona de wholesale banking, cat si in cea de retail banking, cele mai multe dintre acestea fiind determinate in primul rand de extinderea retelei in ambele zone de business, dar mai puternica in zona de retail", mai spune Dragomir.
Banca Romaneasca are in prezent peste 1.400 de angajati, iar planurile de recrutare pentru acest an variaza intre 400 si 500, in functie de fluctuatia de personal. Anul trecut au fost facute 633 de angajari.
Reprezentantii bancii isi motiveaza decizia pe trei baze: cresterea efectivelor de personal prin extinderea retelei de sucursale in locatii care sa asigure o acoperire optima la nivelul intregii tari, crearea de pozitii noi in centrala bancii si diversificarea gamei de servicii oferite.
BRD este unul dintre cei mai activi angajatori din sistemul bancar, angajand peste 6.000 de oameni in ultimii patru ani si ajungand la peste 8.600 de angajati, potrivit datelor institutiei. "Anul trecut am angajat peste 2.000 de oameni. In acest an ne vom mari efectivele in functie de evolutia economiei. Cum exista multe incertitudini legate de evolutia economiei romanesti, preferam sa nu dam cifre", afirma Florin Luca, directorul de resurse umane al BRD, care adauga ca, cele mai multe angajari vor viza functiile comerciale.
"In afara de acestea, exista in permanenta nevoi punctuale de specialisti cu un grad ridicat de expertiza in diverse meserii bancare", mai spune el.
Citibank Romania, filiala locala a grupului american Citigroup, va angaja pana la sfarsitul acestui an aproximativ 200 de oameni, ceea ce inseamna o crestere de 30% a numarului de angajati pe care ii are banca pe piata locala. La finalul anului, Citibank va avea 820 de angajati.
Citibank Romania are in prezent 630 de angajati, in crestere cu 32% fata de nivelul din februarie 2007. "In 2008, ne vom concentra pe cresterea investitiilor in zona de consumer banking, pe extinderea retelei si pe dezvoltarea de noi produse adresate persoanelor fizice", spune Florin Petrescu, directorul de resurse umane al Citibank.
Cea mai mare banca din sistem a anuntat ca numarul de posturi va fi redus cu 2.400 pana la sfarsitului acestui an. Astfel, in decembrie 2008, banca va avea 8.200 de angajati, fata de 10.600 in iunie 2007.


Cum se recruteaza in banking
Bucurestiul va "inghiti" intre 240 si 350 dintre angajarile pe care le va face Banca Romaneasca, iar provincia intre 160 si 250, marjele largi, explica reprezentantii bancii, fiind decise in final in functie de fluctuatia de personal. Banca foloseste canale de recrutare diverse, in functie de profilul joburilor stabilite ca target, de zona in care este localizata pozitia aflata in recrutare, de disponibilul pe piata muncii.
Promovarea din interior este principiul de baza in cadrul ING, dovada fiind programul de trainees, care se desfasoara de 10 ani. "Sunt multi angajati ING care au inceput ca trainees cu multi ani in urma si care acum fac parte din conducerea bancii", mai spune Dragomir, care adauga ca ING nu este, cu toate acestea, o organizatie inchisa, cu atat mai mult cu cat dezvoltarea companiei a adus cu sine o crestere a nevoii de personal.
Cum portalurile de recrutare online ating un numar mare de potentiali candidati, ING foloseste acest canal in prima faza a procesului de recrutare. Ulterior, selectia este realizata de catre departamentul de resurse umane, luand in calcul criteriile specifice fiecarei pozitii si compatibilitatea fiecarui candidat. "In anumite cazuri apelam la ajutorul firmelor de recrutare cu expertiza pe zona de servicii financiare. Pentru pozitiile vacante din provincie, publicatiile locale ne sunt parteneri in procesul de recrutare. Aplicatiile spontane pot fi trimise on-line, completand formularul de CV standard postat pe site-ul nostru de internet", explica directorul de resurse umane al ING.
Tinand cont de volumul mare de recrutare, BRD a apelat la un mix de canale si metode de recrutare si selectie: organizarea si participarea la targuri de joburi, anunturi in presa, pagina de internet a companiei, dar si firme specializate de recrutare.
In cadrul BRD sunt disponibile, in special, posturi de operatori de ghiseu si consilieri de clientela. "Eforturile noastre au fost concentrate si in acest an, ca si in cei precedenti, pe extinderea retelei teritoriale prin infiintarea de unitati de tip BRD Express", mai spune Luca. Alpha Bank face cea mai mare parte a angajarilor prin intermediul anunturilor postate pe site-uri specializate. "Pentru unitatile nou deschise in diverse orase din tara sunt uneori mai eficiente anunturile in presa locala. Totodata, incurajam si recrutarea prin anunturi afisate in facultati, in orasele unde exista centre universitare de specialitate. Pozitiile libere sunt de asemenea afisate pe website-ul bancii", spun reprezentantii bancii.

In topul castigurilor
Angajatii din sistemul bancar sunt printre cel mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu net care a variat intre 800 si 1.000 de euro in ultimii ani.
La sfarsitul anului trecut in sistemul bancar lucrau peste 64.000 de angajati, potrivit datelor BNR
7.000 de oameni au intrat in structurile bancilor prezente pe piata anul trecu si au fost inaugurate aproximativ 1.000 de noi unitati bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO