Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Uwe-Jens Karl, managing director la Fuchs Condimente, să aprecieze România şi care sunt diferenţele între un antreprenor german şi unul român

Autor: Andra Stroe

19.11.2023, 21:39 375

Spune Uwe-Jens Karl, managing director al Fuchs Condimente România, într-un interviu în care ne prezintă perspectiva sa asupra pieţei locale, CA EXPAT stabilit pe meleaguri româneşti de aproape un deceniu şi jumătate. cum s-a schimbat peisajul local de la prima sa vizită în România, în anii ’70, şi unde cred că e loc de îmbunătăţiri?

Executivul povesteşte că a ajuns prima dată în România la vârsta de 8 ani, alături de părinţii săi, angajaţi la ambasada Germaniei de Est (R.D.G.). Au rămas aici timp de trei ani, iar Bucureştiul a fost primul mare oraş din afara Germaniei pe care a avut ocazia să-l viziteze. „Avea ceva străin, exotic, se simţeau influenţele balcanice, dar şi occidentale. Peisajul stradal mi se părea modern, cu maşini de import şi oamenii îmbrăcaţi elegant. Vitrinele magazinelor erau pline, România trăia o fază de prosperitate. Nu voi uita vizitele la pieţele Obor şi Amzei, cu farmecul lor şi abundenţa produselor autohtone. Pe pieţele României contemporane, produsele autohtone sunt înlocuite demult de importuri aduse din China, Turcia, Olanda. E păcat să-i vezi pe ţărani oferind banane şi portocale la târgul sătesc de duminică.” S-a întors aici în 1981, pentru un an de facultate, şi îşi aduce aminte că oraşul nu prea se schimbase, mai puţin zonele care intraseră în «sistematizare». „Prosperitatea de altădată fusese înlocuită de un socialism real în care nu mai era carne, unt şi benzină. Studenţii trăiau «pe cartele», magazinele erau goale.” A treia oară s-a întors pentru a rămâne. Din 2009 lucrează în România, şi, dacă la început a făcut naveta, de ceva timp s-a stabilit definitiv la Curtea de Argeş.

Despre starea din prezent a României spune că ţara are nevoie de investiţii în infrastructură şi de o îmbunătăţire a sistemului de educaţie şi de orcrotire a sănătăţii. „Aparatele de stat de la nivel comunal până la guvern sunt mult prea umflate. Există doar două ţări în lume cu o cotă mai mare de funcţionari de stat, de bugetari, ca România – Danemarca (31,5%) şi Franţa (24,3%). Sfera bugetară, prin salarii exagerate şi privilegii, absoarbe forţa de muncă necesară în sectorul privat, unde sunt muncite impozitele din care trăieşte statul.” Făcând o comparaţie şi cu ţara sa natală, spune că în România, 23% din totalul salariaţilor lucrează la stat, în timp ce în Germania procentajul e de 13,6%. „Ţara are nevoie urgent de o cotitură în ceea ce priveşte aprecierea politică şi socială pentru sectorul privat care stă la baza prosperităţii economice. Privatul produce, statul consumă – aici trebuie asigurat un echilibru sănătos. Într-un cuvânt: România, printre topurile lumii doar la numărul de funcţionari publici.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO