Profesii

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. ISMB: 9.971 de elevi, în „situaţia excepţională de tip epidemie, calamitate“ de a avea ore de 40 de minute

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Ramona Cornea

09.02.2024, 00:07 165

Cei mai mulţi elevi care învaţă astfel sunt în Şcoala Gimnazială nr. 195 (Hamburg) din sectorul 3, respectiv 2.362, urmaţi de cei din Şcoala Gimnazială nr. 280 din sectorul 5, în număr de 1.278, şi de cei din Şcoala Gimnazială „Regina Maria“ din sectorul 6, cu 938 de elevi.

Un număr de 9.971 de elevi din Bucureşti învaţă în un program organizat în ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, arată calculele ZF pe baza datelor de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Acest timp de mod de studiu este aplicat în general în situaţii excepţionale, precum pandemii, calamităţi sau alte intemperii. Mai mult, şcolile pot implementa acest tip de program şcolar doar pentru o perioadă determinată.

„Programul unităţilor de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar”, a transmis ISMB.

Cei mai mulţi elevi care au ore de 40 de minute sunt în Şcoala Gimnazială nr. 195 (Hamburg) din sectorul 3, respectiv 2.362, care reprezintă aproape 24% din totalul elevilor din Bucureşti care învaţă astfel. Pe locul al doilea este Şcoala Gimnazială nr. 280 din sectorul 5, cu un număr de 1.278 de elevi, iar pe poziţia a treia este Şcoala Gimnazială „Regina Maria“ din sectorul 6, cu 938 de elevi.

Deşi această organizare a orelor de studiu şi a pauzelor ar trebui să fie ceva temporar, în Bucureşti, mii de elevi învaţă astfel de ani de zile . Un răspuns anterior al ISMB arată că în Capitală sunt şapte şcoli care organizează cursuri în trei schimburi, iar numărul elevilor care învaţă astfel este de aproape 10.000, mai exact de 9.647 de copii. Acum, a apărut termenul de învăţâmânt în „două schimburi diferenţiat”, un mod de a cosmetiza şcoala în trei schimburi.

Organizarea programului şcolar este trecută în ordinul nr. 4183 din 4 iulie 2022, la articolul 11. Legea arată acolo că, pentru elevii din învăţământul primar, ora de curs trebuie să aibă 45 de minute, iar pauza 15 minute.

La clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, ora de curs trebuie să aibă 50 de minute şi pauza zece minute. Însă, la şcolile care învaţă în trei schimburi, aceste durate nu se respectă.

 

Care sunt şcolile din Bucureşti cu ore de 40 de minute şi câţi elevi învaţă astfel:

Şcoala Gimnaziala „I.H. Rădulescu“:       242 de elevi din clasele pregătitoare şi clasele I;

Şcoala Gimnazială nr. 49:            434 de elevi din clasele pregătitoare, clasele ,I clasele a Il-a, parţial clasele a Ill-a;

Şcoala Gimnazială „Barbu Delavrancea“:             173 de elevi din ciclul primar;

Şcoala Gimnazială nr. 195           2.362 de elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial;

Şcoala Gimnazială nr. 200           387 de elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial;

Şcoala Gimnazială nr. 54             606 elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial;

Şcoala Gimnazială nr. 82             920 de elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial;

Şcoala Gimnazială nr. 149           136 de elevi din clasele a VI - a;

Şcoala Gimnazială nr. 280           1.278 de elevi din ciclul primar, clasele a V-a, clasele a VI-a;

Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ 463 de elevi din ciclul primar;

Şcoala Gimnazială  „Adrian Păunescu“   586 de elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial,

Şcoala Gimnazială „Regina Maria“          938 de elevi din ciclul primar;

Şcoala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica“       638 de elevi din ciclul primar şi din ciclul gimnazial;

Şcoala Gimnazială nr. 117           808 elevi din ciclul primar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO