Profesii

Câştigul salarial a crescut în noiembrie cu 2,5% faţă de luna anterioară, la 1.918 lei net

Câştigul salarial a crescut în noiembrie cu 2,5%...

Autor: Emil Popescu

13.01.2016, 10:12 261

"În luna noiembrie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2015. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sărbători), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici", arată INS, într-un comunicat.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) - 25,5%, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor din tutun - între 11% şi 13% şi în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea de mobilă - între 6% şi 9%.

Scăderi au fost consemnate în industria metalurgică (5%) şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4,6%).

"În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+2,4%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+1,4%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%)", notează Statistica.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO