Profesii

Conduc bănci de pe Wall Street şi universităţi de elită, iar în România gestionează centre de outsourcing

Conduc bănci de pe Wall Street şi universităţi de elită, iar în România gestionează centre de outsourcing

Autor: Adelina Mihai

08.08.2011, 00:07 4117

Şi în România au început să vină tot mai mulţi expaţi indieni înultimii ani, mai ales în sectorul outsourcing-ului, unde înechipele de management ale unor companii precum Genpact sau Wiprose află indieni.

Românii care au lucrat cu indieni spun că aceştia sunt foartemuncitori şi dedicaţi muncii şi că adesea lucrează peste program.Care sunt factorii care îi plasează pe indieni pe listelehead-hunterilor care fac recrutări pentru marile multinaţionale? Cele place şi ce nu le place executivilor indieni în România? Pe cetipuri de pachete de beneficii vin indienii în România ?

Executivulde origine indiană Vivek Bakshi, care locuieşte de mai bine decinci ani în Bucureşti, nu exclude posibilitatea de a locui înRomânia pentru tot restul vieţii, dacă i se vor oferi noioportunităţi de dezvoltare. În funcţia de country head pe România,Bakshi s-a ocupat din 2007 încoace de dezvoltarea furnizorului deservicii de outsourcing Wipro Technologies, care a ajuns în prezentla 1.000 de salariaţi în Timişoara şi în Bucureşti. De la începutulanului trecut el a fost promovat pe poziţia de General ManagerInternational Operations pe Europa în cadrul Wipro, însă tot înBucureşti locuieşte.

"Mi s-a oferit o oportunitate enormă de dezvoltare profesională,dar şi personală, atunci când am venit în România. Am reuşit săcreştem numărul de angajaţi într-un timp foarte scurt şi am reuşitsă facem un mix între cultura indiană şi cultura românească încadrul companiei. Ce m-a surprins cel mai mult în România a fostpool-ul de oameni talentaţi pe care i-am găsit, pentru că sunt bunicunoscători de limbi străine şi din acest punct de vedere pot spunecă angajaţii români sunt poate un pic mai calificaţi decâtindienii", a spus Bashki.

Wipro a fost unul dintre cei mai agresivi jucători de pe piaţalocală de outsourcing în ultimii ani, compania intrând pe piaţă în2007 şi a ajuns în 2009 la o cifră de afaceri netă de peste 5milioane de euro şi un profit de 417.000 de euro la 239 desalariaţi, potrivit datelor înregistrate la MinisterulFinanţelor.

La începutul anului trecut compania a preluat aproape 500 deangajaţi ai producătorului de echipamente de telefonie mobilăAlcatel- Lucent din Timişoara, ceea ce a stârnit mari nemulţumiriîn rândul angajaţilor Alcatel la acea vreme, care s-au organizat însindicat şi care au făcut două greve, de teamă că vor fi concediaţişi că activitatea lor se va transfera în India. Acest lucru nu s-aîntâmplat, iar reprezentanţii Alcatel au motivat ulterior cădecizia de externalizare a fost luată pentru că aveau un cost perangajat cu 30% mai mare decât la un centru de BPO.

Nu le place birocraţia din România

Şeful Wipro spune că nu are prea mulţi prieteni indieni înRomânia - deşi, de regulă, expaţii care provin din aceeaşi ţară sereunesc pentru a petrece timpul liber împreună - pentru că arefoarte multe deplasări.

"Ceea ce îmi place cel mai mult în România este faptul căoamenii sunt prietenoşi, sociabili şi că toată lumea vorbeşte limbaengleză, iar Bucureştiul este un oraş cosmopolit, în care nu preaai cum să te plictiseşti. În schimb, nu-mi place birocraţiaexcesivă din România şi nici traficul din Bucureşti", a mai spusexpatul indian, care locuieşte în zona Dorobanţi din Capitală.

Printre executivii indieni care locuiesc în Bucureşti se maiaflă Gerard Sebastian Chandran, care a venit la jumătatea anuluitrecut la conducerea companiei de bunuri de larg consum Kraft FoodsRomânia (producătorul ciocolatei Milka şi a cafelei Jacobs). Deasemenea, şi asiguratorul Allianz-Ţiriac are de anul trecut unindian la conducerea companiei, pe executivul Rangam Bir.

Pe de altă parte, şi antreprenorii locali au recrutat angajaţide origine indiană: Abdur Rehman lucrează de mai bine de un an camarketing & social media manager pentru India în cadrulcompaniei de soluţii de securitate a datelor BitDefender, deţinutăde familia Talpeş.

De ce caută companiile angajaţi indieni

Printre avantajele pe care le au managerii indieni se numărăfaptul că au crescut într-o ţară care le-a oferit oportunitatea dea acumula o serie de abilităţi manageriale: multiculturalism, mediude lucru competitiv într-o economie cu resurse puţine, la care seadaugă faptul că au învăţat să gândească în limba engleză.

Un alt motiv pentru care executivii indieni sunt "vânaţi" demultinaţionale este acela că părinţii se asigură din timp deeducaţia solidă a copiilor: mulţi indieni încep să se pregăteascăîncă de la vârsta de şapte ani pentru un examen pe care îl vor dapeste zece ani pentru admiterea la marile universităţi finanţate destat: Indian Institute of Technology şi Indian Institute ofManagement. Aşa se creează o elită de tineri care reuşesc să ocupe2.000 de locuri la institutele pentru care concurează 300.000 detineri indieni.

"Indienii au un adevărat cult al muncii, lucrează oresuplimentare, sunt foarte organizaţi în general şi dedicaţi. Amcunoscut un manager indian care a venit să lucreze în România şicare mi-a povestit că avea o agendă în dormitor lângă pat, o agendăîn baie şi una în living, pentru a nu scăpa vreo informaţie sauidee care ar putea ajuta businessul", spune Floriana Enescu,managing director în cadrul companiei Qualia, cu activităţi îndomeniile executive search, evaluare de personal şi analizăorganizaţională.

Există două variante în ceea ce priveşte salarizarea unui expatcare vine în România: fie rămâne cu acelaşi salariu din ţara dincare a venit (în cazul în care nu este o promovare) şi primeşte unpachet suplimentar de relocare (chirie, diurne, prime suplimentareetc.), fie primeşte un salariu aliniat la cele oferite pe piaţa dinRomânia, caz în care se menţine pachetul de relocare.

În opinia Florianei Enescu, una dintre caracteristicile care seobservă mai pregnant la managerii indieni o reprezintă o mai mareatenţie către detalii şi către partea de raportare.

"Motivele pentru care o companie ar aduce un manager indian ţinde două aspecte: fie compania are operaţiuni în India, iar mutareape care un manager indian o face ţine strict de planificareacarierei, fiind o experienţă obligatorie pentru dezvoltarea saulterioară în companie, fie au legătură cu faptul că manageriiindieni au o experienţă şi o expertiză superioară managerilor dinalte ţări în domenii precum BPO sau servicii financiare. Deoareceaceste domenii s-au dezvoltat în India cu mult înainte de a ajungeşi în România, managerii indieni au deja maturitatea şi experienţanecesare şi sunt mult mai eficienţi", a mai spus Enescu.

Printre cei mai bogaţi din lume

India a "exportat" o serie de executivi importanţi care au puspe picioare întregi corporaţii americane sau le-au dezvoltatstrategii prin care acestea au făcut profituri uriaşe. Revista Timea făcut o selecţie a celor mai importanţi executivi indieni care auavut rezultate excelente la conducerea marilor companii, ceea ces-a reflectat şi în pachetele de compensaţii obţinute la fineleanului trecut.

Cel mai bine plătit executiv indian a fost anul trecut NikeshArora, un manager din cadrul Google, care a primit peste 22 demilioane de dolari anul trecut, potrivit revistei Forbes. Şi fostulconsultant Indra Nooyi, prima femeie CEO a producătorului debăuturi răcoritoare şi snacksuri PepsiCo, recunoscută pentruviziunea sa strategică, a primit un pachet de peste 16 milioane dedolari anul trecut.

Un caz aparte a fost înregistrat de către directorul executiv albăncii americane Citigroup, Vikram Pandit, care a primit îndecembrie 2007 misiunea de a coordona programul de salvare a bănciiîn valoare de 45 de miliarde de dolari. În februarie 2009 el aanunţat că va lua un salariu de 1 dolar până când banca va deveniprofitabilă.

Anul acesta se estimează că va primi o majorare salarială depână la 1,35 milioane de dolari, pentru că şi-a atins obiectivul:în 2010 Citigroup a raportat un profit de 10,6 miliarde dedolari.

Cine sunt cei mai bine plătiţi indieni

Nikesh Arora

Senior Vice President şi Chief Business Officer

Google

Venit în 2010: 22.606.868 dolari

Indra Nooyi

CEO

PepsiCo

Venit în 2010: 16.175.381 dolari

Sanjay Jha

Preşedinte şi CEO

Motorola Mobility

Venit în 2010: 13.016.126 dolari

Lakshmi Mittal

CEO

ArcelorMittal

Venit în 2010: 2.399.500 dolari

Ajit Jain

Chief Operating Officer and Director

Berkshire Hathaway

Venit în 2010: 878.570 dolari

Sanjay Khosla

Vicepreşedinte executiv şi preşedinte responsabil pentru pieţeleemergente

Kraft Foods

Venit în 2010: 734.769 dolari

Dipak Jain

Decan

INSEAD

Venit în 2010: 202.997 dolari

Nitin Nohria

Decan

Harvard Business School

Vikram Pandit

CEO

Citigroup

Venit în 2010: 1 dolar

Surse: Time Magazine, Bloomberg Businessweek, Forbes

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO