Profesii

Discriminarea la locul de munca duce la pierderi

24.04.2007, 18:55 35

Prevederile legale privind discriminarea la locul de munca sunt destul de reduse, iar angajatorii ignora faptul ca persoane din firma sunt discriminate si nu constientizeaza ca in acest fel pierd bani, rezulta dintr-un studiu IMAS, comandat de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), prezentat luni. Potrivit initiatorilor acestui studiu, in Romania nu exista date privind discriminarea la locul de munca si, de multe ori, angajatii nici nu realizeaza ca li se intampla astfel de lucruri, iar angajatorii nu realizeaza ca discriminarea persoanelor din firma face ca acestia sa nu poata fi folositi la capacitate maxima, ceea ce duce la pierderi financiare.
Studiul, realizat in decembrie 2006, in companii cu peste 250 de angajati din orasele mari ale tarii, a demonstrat ca oamenii, de cele mai multe ori, nici nu au curajul sa reactioneze atunci cand le sunt incalcate drepturile la locul de munca, in astfel de situatii preferand mai degraba sa-si caute un alt job. Singurii angajati care par sa aiba atitudine sunt tinerii, aflati la inceputul carierei.
Principalele nemultumiri ale angajatilor chestionati se refera la siguranta locului de munca, nivelul salariului, precum si la accesul pentru un loc de munca bine platit, obtinerea lui fiind considerata o chestiune de sansa.
De asemenea, potrivit reprezentantei IMAS, Elena Nica, persoanele chestionate considera ca angajatorii privati pun mai mult accent pe competentele profesionale decat institutiile publice.
Potrivit studiului, cea mai defavorizata categorie de persoane in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca o reprezinta femeile de peste 40 de ani, iar persoanele chestionate cred ca principalele calitati care garanteaza un loc de munca bun sunt studiile, calificarile, recomandarile, banii sau relatiile.
Din cercetarea IMAS a mai rezultat ca promovarea la locul de munca e reglementata doar in cazuri izolate, de regula in companiile care au o cultura organizationala occidentala, astfel ca angajatii care doresc sa promoveze, daca nu o pot face in propria firma, sunt nevoiti sa-si schimbe locul de munca cu altul mai bun, intr-o alta institutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO