Profesii

In cautarea liderului autentic

16.02.2004, 00:00 32



Leadershipul si managementul sunt doua sisteme de actiune distincte si complementare. Fiecare are functia proprie si activitati caracteristice. Ambele sunt necesare pentru succes intr-un mediu de afaceri volatil si din ce in ce mai complex.



Din pacate insa, majoritatea companiilor de astazi sunt mai mult gestionate (managed) si mai putin conduse (lead). In aceste conditii ele au nevoie sa-si dezvolte capacitatea de a-si exercita leadershipul.



In contextul dezvoltarii unei economii globale, afacerile trebuie sa se ocupe singure de ele. Dar, asta presupune cresterea unor lideri autentici. Ce este un LIDER AUTENTIC? In opinia expertilor eJobs, acesta este persoana care:



- este definita de firea sa, nu de fapte;



- comunica starile sale celorlalti;



- recunoaste ca nu e Dumnezeu;



- isi face munca cel mai bine pentru ca se cunoaste pe ea insisi si scopurile sale (cel mai important aspect).



Michael Douglas in rolul lui Gordon Gekko din "Wall Street", Montgomery Burns in "The Simpsons", Heather Locklear in rolul Amandei din "Melrose Place" - sunt caractere ireale, dar cultura noastra cu excese si ambitii poate incuraja partile cele mai grandioase ale unui conducator. Astazi, companiile observa cum un lider dur poate fi rau pentru productivitatea, cresterea si starea generala de bine a companiei.



"Oamenii de afaceri vad importanta retinerii oamenilor in firma si cresterii unor lideri puternici, adevarati care sa stie sa motiveze subordonatii. Au aparut mai multe programe in toata tara care sa-i ajute pe manageri sa fie mai mult decat atat. Aceste sedinte de curs sunt gandite sa-i ajute pe manageri sa devina lideri veritabili, cu o buna cunoastere de sine, un rezervor de stabilitate emotionala, si cu abilitatea de a trata compania lui sau a ei ca pe o comunitate, si nu ca pe o platforma cu personal", spun expertii eJobs. Iata cateva idei generale ale acestor cursuri:





Pe cine urmezi
Stabileste cativa oameni pe care-i consideri lideri de succes. Acum scoate-i pe cei pe care-i urmezi doar pentru averea si puterea lor. A mai ramas cineva? Cultura noastra tinde sa confunde abilitatea de conducere cu banii si puterea. Este foarte important pentru directori sa gaseasca un exemplu de lider care promoveaza valorile si increderea. Liderul indian, Mahtma Gandhi, de exemplu, nu a avut nici un titlu politic, nu a avut nici o forta militara in spatele lui si, cu siguranta nu a fost bogat. Actiunile lui de conducere ideatica si proteste nonviolente au avut o mare influenta asupra intregii omeniri. Cauta lideri care au influenta si ii inspira pe ceilalti, indiferent de dimensiunea conturilor bancare.





Liderul de nu are toate raspunsurile
Multi experti spun ca o mare calitate a liderilor de astazi este faptul ca sunt constienti ca nu au toate raspunsurile. In loc sa dea vina sau sa caute vinovatii cand eforturile lor esueaza, liderii autentici folosesc esecurile si dezamagirile pentru a schimba ceva.





Nu indragi titulatura
Intreaba-te ce te face sa te simti puternic: slujba ta, sau tu facand acea slujba? Pericolul apare atunci cand directorii se identifica prea tare cu pozitia lor in loc sa o faca acest lucru cu ei ca persoana. Acest lucru duce deseori la ruperea legaturilor intre ei si colegii lor.




Arata-ti sentimentele
Stii ce gandesc cei din jur despre tine cu adevarat? Ai fi surprins sa afli. Chiar daca te intalnesti cu grupuri mici sau cu persoane singulare din companie, tu tot nu ajungi la oameni pentru ca nu comunici cu ei la un nivel personal, emotional. Daniel Goleman este cunoscut datorita celor doua carti pe tema inteligentei emotionale. Amandoua argumenteaza ca emotiile, mai mult decat intelectul, conduc gandurile noastre, luarea deciziilor si interactiunea cu ceilalti. Descoperiri recente in neurologie confirma - aratand ca centrul limbic din creier, care controleaza starile si impulsurile, este mai puternic si mai incapatanat decat neocortexul, care controleaza logica. Comunicarea la nivel emotional va face conducerea ta mult mai buna. Liderii cu inteligenta emotionala stiu cum sa-si determine colegii sa se simta bine si sa dezvolte legaturi de incredere. O poveste in care sa-ti impartasesti temerile, o gluma care sa te demaste sau o exprimare a sperantelor personale vor relaxa mult mai bine atmosfera decat deschiderea unei intalniri cu raportul la zi. Oamenii te vor asculta, vor deveni mult mai cooperanti si acesta este momentul in care apar adevaratele idei.




Cauta unicitatea, nu perfectiunea
Ti-ai acceptat limitele? Toti putem invata sa devenim lideri autentici, dar nu putem invata sa facem pe Dumnezeu. Desi anumite parti ale personalitatii tale se pot schimba, trebuie sa-ti accepti limitele. Din moment ce nimeni nu poate intelege intregul adevar, este important sa integrezi parerile altora in viziunea ta. Adevaratii lideri inteleg ca o singura parere nu va fi niciodata de ajuns.




Cunoaste-ti scopul
Te-ai intrebat vreodata cu adevarat care este scopul muncii tale? Raspunsul la intrebarile "De ce continui munca si viata pe care le am?" si "Cum reactionez in cele mai pline de realizare momente din viata mea?" s-ar putea sa te ajute sa-ti dai seama de unde vine ambitia ta. Incepe sa descoperi purtarile tale si incearca sa gasesti persoana din spatele lor, cea cu temeri, vulnerabilitati si sensibilitate - caracterul tau personal. Cauta acea parte din tine care este de fapt esenta ta. Cand o vei gasi si iti vei da seama de viziunea ta, atunci vei deveni un lider autentic.



Notiunea de leadership e diferita de cea de management, dar nu in felul in care cred majoritatea oamenilor. Conceptul de leadership nu e nici mistic nici misterios. Nu are nimic de-a face cu "charisma" sau alte trasaturi de personalitate exotice. Nu este un spatiu rezervat celor alesi. Nu este nici mai important ca managementul si nici un inlocuitor, scrie John P. Kotter in cartea "What Leaders Really Do".



Companiile de succes nu asteapta ca liderii sa vina spre ele. Ele cauta in mod activ persoane cu potential de a deveni lideri si ii pun in situatii proiectate pentru ale dezvolta potentialul. Intr-adevar cu o selectie atenta, dezvoltare si incurajare, zeci de persoane pot juca roluri importante de lideri intr-o organizatie.



In timp ce isi imbunatatesc abilitatile de a conduce, companiile nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca o situatie de leadership puternic si management slab este mai rea decat reversul. Adevarata provocare este combinarea abilitatilor de leadership cu abilitatile de management, folosindu-le pentru o echilibrare reciproca.



"Bineinteles nimeni nu este in acelasi timp un foarte bun lider si un foarte bun manager. Unele persoane au capacitatea de a deveni excelenti manageri dar nu sunt la fel de buni ca lideri. Altele au un mare potential de leadership dar pentru o varietate de motive au mari dificultati in a deveni manageri capabili. Companiile inteligente pun in valoare ambele tipuri de persoane si se straduiesc sa le faca sa conlucreze in echipa", spune Kotter.



El este de parere ca atunci cand este vorba despre pregatirea de persoane care vor avea sarcini executive, multe dintre companii ignora literatura recenta in care se spune ca o persoana nu poate sa-si gestioneze (manage) si sa si conduca (lead) eficient. Aceste companii incearca sa dezvolte lideri-manageri.



Managementul se preocupa indeosebi de complexitate. Practicile si procedurile sale sunt de fapt un raspuns la una dintre cele mai semnificative dezvoltari ale secolului XX: aparitia marilor organizatii. Fara un bun management intreprinderile complexe tind sa devina haotice intr-un grad ce le poate ameninta insasi existenta. Un management bun aduce ordine si consistenta in domenii cheie precum calitatea si profitabilitatea produselor.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO