Profesii

Inginerii si specialistii din pharma vor fi cei mai vanati dupa aderare

13.11.2006, 14:20 13

Desi la nivel mondial zonele cele mai afectate de lipsa profesionistilor sunt Asia si America, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania ar putea deveni o tinta pentru companiile internationale aflate in cautare de talente, spune Marc Timmerman, director talent management pe Europa al Hudson.
"Acest lucru nu este pe deplin constientizat, insa este o realitate faptul ca tarile din Europa de Vest apreciaza foarte mult Romania si vad in ea o tara cu foarte multi angajati cu potential si cu un nivel ridicat al cunostintelor", a declarat Marc Timmerman, prezent la Bucuresti.
El a apreciat ca, in viitorul foarte apropiat, cei mai cautati pe piata vor fi inginerii si angajatii din domeniul farmaceutic, intrucat acestia sunt foarte bine pregatiti si acest lucru este cunoscut si in strainatate. "Relevant este exemplul Cehiei, cunoscuta pe piata internationala tot pentru specialistii din sectorul farmaceutic. Iar angajatorii se orienteaza tot mai mult spre acest gen de piete cu forta de munca specializata, solida", a adaugat Timmerman.
Chiar daca Romania este foarte afectata in acest moment de problema lipsei de angajati profesionisti, dupa aderare, situatia se va inrautati, "tarile din vestul Europei si Statele Unite ale Americii vor actiona ca un burete, atragand forta de munca locala inspre aceste zone", a afirmat Timmerman. Unul dintre atuurile Romaniei este faptul ca, desi multi dintre tineri au plecat sa lucreze in strainatate, atrasi de posibilitatile de dezvoltare profesionala, acestia se intorc in tara, dupa ce au acumulat experienta internationala, contribuind la un transfer de know-how inspre piata autohtona. "Cu atat mai mult cu cat majoritatea celor care au decis sa revina se introc pe pozitii manageriale", a adaugat Timmerman.
In ceea ce priveste discutiile privind lipsa profesionistilor, reprezentantul Hudson afirma ca problema nu trebuie privita unilateral. Nu este vorba neaparat de un deficit de talente, ci si de lipsa de interes sau de incapacitatea companiilor angajatoare de a-i pastra pe cei mai buni in organizatie. Dupa parerea lui Timmerman, profilul angajatului cu potential ridicat are urmatoarele coordonate: face remarci inteligente, are capacitate de lucru in echipa, este deschis la nou, structurat si organizat.
"Oamenii cu potential sunt aceia care pot sa creasca intern pe pozitii tot mai inalte in organizatie. Acesti angajati sunt inzestrati cu inteligenta intelectuala si emotionala, spirit managerial, competente si capacitate de invatare, abilitati si atitudini care le vor permite sa urce cel putin doua trepte ierarhice", spune Timmerman.
"Misiunea unui bun angajator este sa-i identifice si sa-i fidelizeze pe acei angajati cu potential, care, daca nu sunt recunoscuti si tratati ca atare, vor pleca din companie", adauga acesta. Iar metoda cea mai lipsita de rezultate este, dupa parerea lui Timmerman, "cumpararea talentului". "Adica sa incerci sa pastrezi un angajat in companie oferindu-i din ce in ce mai multi bani?, precizeaza el. Un studiu realizat recent de Hudson a aratat ca posibilitatea de avansare in cariera este cel mai bun stimulent pentru angajatii cu potential ridicat, iar salariul se claseaza pe ultimul loc in randul motivelor pentru care un angajat ar alege sa ramana intr-o companie si sa nu plece la concurenta. Un alt studiu al companiei de resurse umane Manpower arata ca in prezent Singapore si Noua Zeelanda sunt tarile cele mai afectate de aceasta problema, in timp ce situatia de pe continentul european este, deocamdata, mai putin ingrijoratoare. Ca efect colateral, aceasta lipsa de angajati profesionisti poate duce, potrivit reprezentantilor Manpower, la o crestere artificiala a salariilor.
"Lipsa angajatilor specializati este reala, iar inflatia salariala creste mai ales in sectoarele unde acestia sunt din ce in ce mai greu de gasit", a declarat Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower. Aproximativ 29% dintre angajatorii din intreaga lume ar fi facut mai multe angajari in decursul ultimelor sase luni daca ar fi avut la dispozitie candidati eligibili. "Aceste cifre, bazate pe rezultatele unui studiu realizat de noi anul trecut, au scos la iveala faptul ca pozitiile cel mai greu de ocupat sunt cele care necesita studii superioare, precum cele de contabili, programatori IT, manageri si ingineri", a mai adaugat Joerres.
Lupta pentru angajatii de valoare creeaza si ceea ce Joe Griesedieck, presedintele Korn/ Ferry, numeste "inflatie de titulaturi", majoritatea angajatorilor folosindu-se de promovari pentru a pastra angajatii cu potential ridicat. Hudson face parte din Hudson Highland Group Inc, una dintre cele mai mari companii de recrutare si consultanta in domeniul resurselor umane din lume, avand aproximativ 5.000 de angajati in peste 25 de tari. Potrivit ultimului studiu realizat de Deloitte, intitulat
"Suntem in anul 2008. Stii unde sunt talentele?", indeosebi Europa si cateva zone ale Asiei vor fi afectate de lipsa fortei de munca. Potrivit acestor previziuni demografice, in anul 2050, singurele economii care vor fi mai putin afecate de lipsa talentelor vor fi India si, surprinzator, SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO