Profesii

Ministerul Educatiei si-a propus sa lanseze pe piata mai multi ingineri

20.01.2003, 00:00 16

Daca intrebi un liceean spre ce facultate se va indrepta dupa bacalaureat, fara indoiala ca iti va raspunde Academia de Studii Economice sau Drept. Prea putini sunt cei care isi doresc sa se indrepte catre o pregatire tehnica, inginereasca.
Cu toate acestea, Ministerul Educatiei spune ca in viitor lucrurile se vor schimba. "Este de asteptat ca, o data cu relansarea economica a tarii, dezinteresul absolventilor de liceu pentru unele specializari din domeniul stiintelor ingineresti sa se amelioreze", sustin oficialii ministerului.
Inainte de 1989, ponderea numarului de studenti fizici din invatamantul superior tehnic, finantat exclusiv de la bugetul de stat, era de aproximativ 55-60%. Specializarile economice, stiintele umaniste, invatamantul de arta erau subdimensionate in raport cu necesitatile.
Dupa 1990, numarul total de studenti a crescut de la circa 193.000 (in 1989) la aproape 510.000 (in 2002) in invatamantul superior de stat, in special la specializarile din afara domeniului tehnic, care au cunoscut o dezvoltare exploziva. In acelasi timp, au aparut structuri de invatamant superior particular, dezvoltate in toate domeniile care nu cuprind invatamant tehnic (aproximativ 130.000 studenti in anul 2002).
In aceste conditii, Ministerul Educatiei si Cercetarii sustine ca va acorda o mare atentie domeniilor precum stiinte ingineresti, stiinte fundamentale si invatamant superior medical, pentru a evita erorile altor state, inclusiv europene, in care, in prezent, se resimte o acuta lipsa de specialisti in aceste domenii.
Pentru aceasta a fost initiat Proiectul de reforma al invatamantului superior, sustinut financiar de Guvernul Romaniei, prin contributie directa si prin credit extern de la Banca Mondiala. Acordul de imprumut prevede necesitatea restructurarii unor directii de studiu, cerinta care a fost indeplinita prin incurajarea unor proiecte pentru domeniile considerate deficitare (stiinte economice, stiinte umaniste, protectia mediului, unele domenii interdisciplinare) si prin restructurarea specializarilor din toate domeniile, inclusiv din cel tehnic. De asemenea, a fost introdus Nomenclatorul specializarilor de referinta din invatamantul superior, prin care au fost eliminate specializari duble care nu se justificau, precum si specializarile cu continut identic dar cu denumiri diferite.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO