Profesii

Munca de birou: dureri de spate si ochi incetosati

05.04.2004, 00:00 137



Birourile inghesuite, pozitia incorecta si numeroasele ore petrecute in fata calculatorului dauneaza sanatatii si psihicului, arata un sondaj recent realizat la cererea NEC-Mitsubishi. Potrivit studiului, 67% dintre cei intervievati se plang ca petrec mai mult timp la birou decat in urma cu doi ani, iar 35% dintre ei sufera de dureri de spate sau de gat din cauza pozitiei in care lucreaza.



Din cele doua mii de persoane intervievate, 40% au declarat ca sunt iritate de larma si dezordinea din birou, dar nu iau nici o masura in aceasta privinta.



Nigel Robertson, consultant la compania Open Ergonomics, care a realizat sondajul, a spus: "Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca simptomele neplacute ale statului la birou se intensifica foarte rapid, trecand de la disconfort la dureri cronice care pot pune capat carierei unei persoane".



Aceasta nu este singura consecinta a muncii de birou. Dupa ce au studiat un grup de persoane, care desfasoara munca de birou si care au varsta in jur de 30 de ani, cercetatorii chinezi au descoperit ca creierul acestora s-a deteriorat la fel de mult ca cel al unor persoane care au in jur de 40 de ani.



Studiile releva faptul ca persoanele care muncesc la birou imbatranesc mult mai repede decat cele a caror munca implica efortul fizic. Astfel, munca sedentara de birou, nu este daunatoare doar pentru trup, ci si pentru creierul uman, au concluzionat cercetatorii.



De altfel, studiile realizate pana in prezent arata ca din doi angajati care presteaza munca de birou, cu program de opt ore, in fata calculatorului, unul sufera de stres si este vulnerabil la boli cum ar fi scaderea acuitatii vizuale, pana la afectiuni endocrine. Astfel pentru 90% din angajatii care lucreaza la birou, fara a avea relatii cu publicul, climatizarea proasta din incapere inseamna o ingreunare a activitatii, 88% se plang de pozitii incomode in scaunele pe care stau opt ore, iar 85% spun ca lumina este ori insuficienta, ori foarte suparatoare.



Stresul, provocat de conditiile improprii din birou si lipsa perspectivelor de promovare, duce in timp la alterarea starii de sanatate.



In plus, cel putin unul din doi lucratori (58%) sufera de oboseala vizuala. 43% acuza diminuarea puterii de concentrare, iar 38% "se aleg" in timp cu miopie si glaucom. In plus, persoanele cu vechime de peste 10 ani in aceeasi munca, dobandesc in timp boli cardiovasculare si afectiuni endocrine ori ale aparatului locomotor. Angajatii tineri care lucreaza in astfel de conditii sunt mai rezistenti, dar insuficienta motivare financiara le slabeste pofta de munca.



Semnalmente ale scaderii capacitatii de utilizare ale creierului: obosim prea repede; citim intr-un ritm foarte lent; mancam prea mult; avem dureri de cap; ne certam cu ceilalti; uitam diverse lucruri sau nu ne putem concentra.



Expertii spun ca nu calculatorul singur este vinovat de toate acestea, o parte din vina avand-o si mediul de lucru. Senzatia de nisip in ochi si durerile in zona cervicala si lombara sunt si un rezultat al muncii intr-un mediu putin adaptat exigentelor corpului. Din acest punct de vedere, cele mai riscante locuri de munca sunt cele de tip repetitiv (stocari de date, editare, grafica pe calculator).



Lista simpromelor de rau este mult mai lunga. Sunt in particular legate de utilizarea calculatorului tulburarile de vedere si durerile de coloana, din care primele vizeaza intre 20 si 30% dintre angajatii care fac munca de birou. Un mediu de lucru prea putin ergonomic si cu o aerisire insuficienta poate favoriza aparitia acestui tip de probleme, intrucat nu este suficient sa schimbi computerul.



Legislatia romaneasca are reglementari precise in legatura cu persoanele care lucreaza la calculator, dar exista referiri exprese doar la cei angajati ca operatori. Angajatorii au si ei posibilitatea sa stabileasca norme proprii privind drepturile respectivilor angajati.



Normele privind securitatea muncii de prelucrare a datelor (aprobate in 1996) se aplica activitatilor din unitatile de informatica (centre, oficii si spatii de calcul electronic), in care activitatile de birou presupun lucrul cu echipamente electronice de prelucrare automata a datelor, inclusiv videoterminale. Angajatorul este obligat sa amenajeze locul de munca astfel incat salariatul sa aiba confort si libertate de miscare, dar si sa fie diminuate la maximum riscurile de natura vizuala, mentala si posturala.



Conform acestor norme, operatorii vor fi angajati si repartizati la posturile respective numai dupa examene medicale obligatorii, prevazute de Ministerul Sanatatii si Familiei. Examenul medical se va efectua periodic, dar si ori de cate ori lucratorii acuza probleme oculare sau ale coloanei cervicale, precum si sindromul canalului carpian (afectiuni ale incheieturii mainii).



In general, programul de lucru la calculator trebuie sa fie de sase ore, cu o pauza de zece minute dupa fiecare ora. In cazul in care, in urma controlului medical, se constata aparitia unor afectiuni oculare, angajatorul trebuie sa achizitioneze ochelari de corectie sau mijloace de corectie speciale si adecvate sarcinii de munca. In plus, angajatii au dreptul la patru zile suplimentare la concediul legal de odihna si, desi lucreaza numai sase ore, ei trebuie platiti pentru opt ore.



Ce poate face un om care, dupa ore de lucru la calculator, se simte rau? Specialistii arata ca, in cazul tulburarilor de vedere, de exemplu, este suficient sa-ti desprinzi privirea de pe monitor si sa privesti putin in departare, la o distanta nu mai mica de sase metri. Durerile de spate si de coloana pot fi evitate printr-o scurta plimbare, chiar si pe o distanta de cativa metri.



In cazul tendinitei, preventia este foarte importanta. Intai de toate, mouse-ul trebuie folosit in mod corect, el trebuie intotdeauna insotit de cealalata mana cand este rotit, fiind evitate miscarile rotative din incheietura. Specialistii recomanda ca, daca durerile persista si impiedica efectuarea anumitor miscari, incheietura sa fie masata. Sunt de evitat antiinflamatoarele, care potolesc durerea, insa nu elimina cauza, provocand in schimb efecte secundare nedorite.



"Sunt doua solutii esentiale pentru o munca de birou mai putin stresanta si mai eficienta: sa luati masuri in loc sa va plangeti si sa o faceti dumneavoastra in loc sa asteptati sa o faca altii", recomanda oamenilor specialistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO