Profesii

Prapastia salariala intre middle si top management, inca foarte adanca

Prapastia salariala intre middle si top management, inca foarte adanca

Harris Pezoulas, presedinte al Stanton Chase International: Middle managementul este scheletul oricarui sector din economie, iar cererea mare de oameni se simte cel mai mult in sectorul bancar, in cel al productiei, al finantelor, al serviciilor, in vanzari sau in domeniul logistic.

12.03.2007, 16:25 115

Daca in Scandinavia este interzis prin lege ca diferenta intre salariile dintre middle management si top management sa fie mai mare de sapte ori, in Romania salariile din middle management ajung sa fie pana la 15 ori mai mici fata de cele din top management, spune Harris Pezoulas, presedinte al firmei de executive search Stanton Chase International.
"Romania a trecut de la o societate de tip industrial care se axa pe productie la o societate bazata pe servicii. Consecintele acestei transformari de la blue collars la white collars s-au vazut in diferenta enorma dintre salariile medii si cele de top. Cei puternici au avut de castigat, iar ceilalti au ramas in urma, dar aceasta situatie se va schimba in 5 pana la 10 ani", a declarat pentru ZF Pezoulas.
El apreciaza ca, in prezent, cererea de oameni pentru sectorul de middle management depaseste oferta. "Middle managementul este scheletul oricarui sector din economie, iar cererea mare de oameni se simte cel mai mult in sectorul bancar, in cel al productiei, al finantelor, al serviciilor, in vanzari sau in domeniul logistic", precizeaza Pezoulas. El adauga ca in Romania salariile din middle management au crescut cu 15% in ultimii trei ani.
"Nu este niciun dubiu ca acum in Romania pachetele totale salariale din middle management sunt comparabile cu cele din Europa Centrala", este de parere Pezoulas.
Presedintele Stanton Chase apreciaza ca cei mai cautati de catre companii sunt tinerii intre 30 si 40 de ani care au adoptat spiritul unei economii libere si care au o experienta de cel putin 5-8 ani, indiferent de sector. "Trendul crescator al cererii va mai dura inca cel putin 5 ani in domeniul executive search, pana cand piata se va stabiliza", considera Pezoulas.
In privinta romanilor plecati in strainatate, Pezoulas crede ca acum este momentul potrivit ca acestia sa se intoarca. In plus, el adauga ca "datorita performantelor pe care romanii le inregistreaza in cadrul multinationalelor, ei sunt vazuti ca niste puncte de referinta si din aceasta cauza vor fi expatriati. Din ce in ce mai multi romani au cariere internationale in Emiratele Arabe, in Germania, Franta", spune Pezoulas.
In cei 5 ani de cand a deschis biroul Stanton Chase din Bucuresti, Pezoulas a identificat multi tineri talentati cu personalitati pozitive, open-minded si cu un spirit multicultural.
"ADN-ul romanilor si spiritul lor latin fac ca aceasta combinatie minte-suflet sa functioneze mai bine comparativ cu cea a tinerilor din tarile slave, care sunt mai rationali. Capacitatile intelectuale ale romanilor sunt mult mai dezvoltate fata de cele ale tinerilor din tari precum Ungaria sau Bulgaria", completeaza Pezoulas.
Deocamdata, biroul din Bucuresti este singurul deschis de Stanton Chase in tara. Compania nu are inca planuri de extindere pentru ca vrea sa dezvolte la maximum capacitatile de evolutie ale biroului existent. Pana in prezent, exista sase birouri Stanton Chase in Europa.
"Cand am ales Romania, ne-am gandit ca aici exista o piata locala foarte extinsa si, luand in considerare si relatia istorica celebra dintre Romania si Grecia, am crezut ca piata de aici va fi mai accesibila pentru noi. Astfel, am investit foarte mult in managementul local", marturiseste Pezoulas.
In goana dupa manageri compania se axeaza pe domeniile foarte specializate care se afla acum in plina dezvoltare, cum ar fi domeniul financiar, domeniul IT, cel farmaceutic, industrial si al bunurilor de larg consum (FMCG).
Pezoulas spune ca diferenta intre recrutarea clasica si executive search este faptul ca esenta ultimei categorii consta in faptul ca managerii nu isi ofera propriu-zis forta de munca, ci ei sunt convinsi de catre head-hunteri sa accepte o slujba mai buna, sa treaca la alt nivel al carierei lor.
"Noi ne ocupam mai ales de team-management, dar din totalul tranzactiilor de executive search, 15-20% se desfasoara la nivel de middle-management", adauga Pezoulas.
Daca selectia clasica de personal se bazeaza mai ales pe calificare, pe experienta si pe un CV bine intocmit, in executive search conteaza mai mult atributele personalitatii managerului. "E vorba despre competente versus cerintele jobului, dar noi stim ca succesul intr-o pozitie de top depinde in proportie de 50% de personalitate si de calitatile de lider mai degraba decat de pregatirea academica", considera Pezoulas.
Pentru ca oamenii sunt imprevizibili si complecsi, munca in executive search presupune o intreaga gama de instrumente care analizeaza atributele unui top manager de succes, cum ar fi: un assessment center, teste de personalitate, CBI (competences based interview), un insight puternic in industrie si o analiza a parametrilor pietei.
In privinta pietei europene de executive search, anul 2006 a fost cel de-al doilea in care trendul global a fost unul dinamic, de crestere.
"Domeniul de executive search a crescut in proportie de 20% in China si India, cu 15% in SUA si cu 14% in Europa. In tarile in curs de dezvoltare, inclusiv in Romania, acest domeniu a crescut cu 20-25%", a precizat Pezoulas.
Stanton Chase este specializata in recrutarea de personal pentru pozitii de conducere si are activitati in patru domenii: produse si servicii, tehnologie, servicii financiare si industrie. Compania are 350 de angajati in 61 de birouri localizate in 41 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO