Profesii

Reţeta oamenilor de succes: 7 obiceiuri pe care trebuie să le ai dacă vrei să reuşeşti în carieră

Reţeta oamenilor de succes: 7 obiceiuri pe care trebuie...

Autor: Greta Bogdan

11.07.2015, 09:00 4931

Este interesant de aflat ce fac oamenii de succes atunci când ajung acasă, după ore întregi de lucru, cum îşi organizează timpul astfel încât să ajungă devreme a doua zi la serviciu sau dacă stau până târziu să pună la punct noi strategii pentru proiectele pe care le desfăşoară.

Modul în care oamenii îşi petrec timpul liber se poate reflecta şi în succesul pe care îl au în lumea afacerilor. Afaceriştii de succes tind să-şi petreacă timpul în următoarele şapte moduri, pe lângă care mai sunt incluse şi altele:

Fac exerciţii fizice

Exerciţiile fizice sunt importante atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru cea mentală. Lucrând jumătate de oră după job sau în weekend va ajuta pomparea sângelui în organism, creşterea secreţiei de endorfine sau revitalizarea stării de spirit.

În urma acestor exerciţii, nu doar că vei lucra masa musculară, vei arde calorii sau îţi vei oxigena creierul, dar vei lua şi o pauză de relaxare bine-meritată după o zi întreagă de stres.

Exerciţiile regulate te ajută de asemenea să fii disciplinat, o calitate foarte importantă pentru un antreprenor şi să reduci efectele stresului pe termen lung. Cei care ţin cont de aceste aspecte tind să fie mai relaxaţi la locul de muncă. Faptul că vei arăta şi te vei simţi bine în acelaşi timp,  îţi va da o mare încredere în sine.  

Citesc

Lectura este o deprindere pentru toată durata vieţii, iar oamenii de succes nu se opresc niciodată din a citi cărţi noi. Fie că este vorba despre ficţiune sau nonficţiune, cărţile te ajută să ai o bună percepere a lucrurilor din jurul tău. Îţi prezintă noi personaje, noi împrejurări, culturi, filosofii de viaţă, fiind şi o sursă excelentă pentru idei noi. De asemenea, lecturile îţi pot insufla noi aptitudini, dacă este cazul unor non-ficţiuni.

Pe de altă parte, cititul regulat te ajută să-ţi construieşti un vocabular adecvat şi să îţi construieşti înţelegerea semantică, astfel încât vei devi un orator exemplar. Vei putea crea noi contexte de discuţii în timpul acelor întâlniri lungi de afaceri.

Iau parte la cursuri

Educaţia nu trebuie să fie un proces limitat doar la facultate şi în general, limitat de vreo instituţie. Cei mai importanţi oameni de afaceri din lume sunt aceia care nu se opresc niciodată din învăţat.

Întotdeauna îşi dezvoltă noi aptitudini şi învaţă alte aspecte ale lumii care îi înconjoară. Cursurile instituţionale nu sunt greu de efectuat, mai ales în era modernă. Multe instituţii sunt disponibile să ofere cursuri gratuite şi, de asemenea, dacă doreşti să evoluezi, nu evita să foloseşti cursurile online. Atunci când ai o oră liberă, le poţi utiliza pentru a asimila noi cunoştinţe.

Fac voluntariat

Voluntariatul, în orice formă şi în orice loc, este benefic atât pentru tine, cât şi pentru comunitatea căreia aparţii. Fie că ajuţi la curăţarea unui drum, fie că lucrezi într-o cantină sau meditezi un grup de tineri aflaţi la început de drum profesional, îţi vei investi timpul în mod util pentru comunitate.

Voluntariatul este şi o cale de a mai căpăta experienţă. Vă poate face cunoştinţă cu alţi oameni care, într-un fel sau altul, vă vor  ajuta să vă dezvoltaţi cariera.

Îşi creează noi conexiuni şi oportunităţi

Multe evenimente au loc în afara orelor de lucru. Printre acestea, se includ şi mic-dejunurile din weekend-uri, ieşirile la un cocktail sau pur şi simplu întâlnirile în care au loc conversaţii la masă ori la un pahar. Oamenii de succes sunt nevoiţi să iasă din zona lor de confort pentru a întâlni noi oameni şi pentru a întări conexiunile care îi vor ajuta în mediul lor profesional.

Nu sunt neaparat interesaţi să întâlnească oameni noi pentru a-şi deschide o nouă piaţă de vânzări sau pentru a-şi găsi noi angajaţi, ci pur şi simplu pentru a sta de vorbă, iar de aici şi până la a primi ajutor atunci când vor avea nevoie, nu este decât un pas.

Au hobby-uri

A te concentra exclusiv pe muncă pare a fi reţeta unui succes garantat. Însă acest proces are şi părţi negative: măreşte gradul de stres, te epuizează şi te împiedică să-ţi dezvolţi aptitudini şi în alte domenii.

Dacă îţi găseşti şi urmezi un hobby, te vei elibera de stres, vei privi problemele profesionale dintr-un alt unghi şi îţi vei descoperi aptitudini care te vor influenţa pozitiv şi la locul de muncă. Un hobby poate fi ca o briză de aer rece care te aduce cu picioarele pe pământ, iar dacă este vorba despre o activitate socială, îţi va oferi, de asemenea, noi conexiuni.

Îşi petrec timpul cu prietenii şi cu familia

Nu în ultimul rând, trebuie să ţii cont de faptul că job-ul nu reprezintă totul pentru tine. Dacă te vei concentra prea mult pe carieră, rişti să fii învins de auto-sabotaj.

Dacă vrei să obţii succesul deplin în viaţă, trebuie să-ţi faci în minte o listă cu priorităţi. Bineînţeles, pe primul loc trebuie să incluzi prietenii şi familia. Oricât de mult îţi doreşti să obţii un succes garantat pe plan profesional, nu îi neglija pe cei din jur. Pe de altă parte, viaţa personală o influenţează în mod garantat şi pe cea profesională.

Dacă nu îţi petreci timpul într-unul din modurile de mai sus, nu înseamnă că nu ai nicio şansă să ai succes. Însă, dacă urmezi măcar una dintre aceste strategii, ai mai multe posibilităţi de a-ţi crea propria reţetă de reuşită în carieră. Încearcă să vezi cum arată viaţa ta după ce respecţi aceşti paşi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO