Profesii

Salariile pe pozitii de entry-level au ajuns la valoarea de acum un an

Salariile pe pozitii de entry-level au ajuns la valoarea de acum un an
01.02.2009, 16:19 288

"Oferta salariala medie pentru pozitii new-entry a scazut cu circa 10%. In ceea ce-i priveste pe studenti sau pe absolventii fara experienta, care se angajeaza pe pozitii de office admin sau administrator de baze de date, spre exemplu, salariul net a scazut de la 420 de euro pana la 380 de euro, sau, in alte cazuri, de la 400 la 370 de euro", explica Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice, avand in total 1.250 de angajati, dintre care 650 sunt angajati permanenti. Grupul APT a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro.

Chiar daca scaderea salariilor nu este o regula generala in randul tuturor companiilor, un lucru este cert: situatiile in care oferta salariala este mai mare iese din calcul.
"Am intalnit cateva situatii in care oferta salariala de nivel entry-level era mai mica fata de acum cateva luni. Intr-adevar, se ia in calcul oferirea unor salarii mai mici si nici intr-un caz nu se poate vorbi despre salarii mai mari decat pana acum", este de parere Gabriela Serbanica, senior HR consultant la compania de recrutare Adecco Romania.
Cele mai multe firme de pe piata angajeaza in prezent mai mult punctual, pentru a acoperi pozitiile ramase libere, fara a mai exista recrutari de volum. Iar in ceea ce priveste pozitiile ramase libere, pentru acestea sunt preferati specialistii. Acestia se gasesc mai usor acum, avand in vedere ca multi au fost deja disponibilizati sau urmeaza sa fie dati afara. Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), angajatorii din intreaga tara au anuntat ca vor face aproximativ 57.700 de disponibilizari pana in martie, cu peste 10.000 mai multe decat in urma cu trei saptamani.
Astfel, avand in vedere numarul mic de locuri de munca disponibile, si pretentiile salariale au scazut.
"Inainte de criza erau foarte putini candidati care erau dispusi sa se mute pe o alta pozitie pentru un salariu similar. Asteptarile salariale mergeau pana la
20-50% peste salariul pe care il aveau pe postul anterior. Acum majoritatea sunt dispusi sa se mute pentru acelasi salariu, avand pretentii pana la cel mult 20%", explica Ariadna Sutac, recruitment manager la Brainspotting, firma de recrutare specializata in domeniul IT. Sutac se refera mai ales la domeniul IT, insa nu exclude posibilitatea ca acest lucru sa fie valabil si in alte sectoare de activitate.
In opinia sa, anul acesta vor fi mai putine joburi pentru juniori fata de anul trecut. Din acest motiv, concurenta va creste, iar acest lucru ar putea duce la o negociere mai buna pentru companii in momentul initial al angajarii.
Unul dintre motivele pentru care companiile prefera sa angajeze specialisti, si mai putin persoane care nu au experienta este si faptul ca intr-o astfel de situatie se renunta la investitia in programele de training.   
"Foarte putine companii mai vor sa pescuiasca acum in ape tulburi, foarte putine vor sa angajeze pe cineva mai putin pregatit, cele mai multe prefera sa angajeze persoane cu expertiza, chiar daca trebuie sa le ofere salarii mai mari", spune Sutac.
Insa nu numai juniorii sunt afectati de reducerea salariilor, ci chiar si directorii de vanzari, in special cei care vand produse tehnice, veniturile scazand in cazul acestora de la 2.200 la 1.700 de euro. 
De asemenea, reprezentantii de vanzari au acum salarii de numai 1.000 de euro, de la 1.200-1.500 de euro, cat aveau anul trecut.
"Vorbim de un venit lunar, pentru ca salariul fix a ramas acelasi. In schimb, pentru ca au scazut vanzarile, veniturile din comision sunt mai mici", precizeaza directorul de recrutare al grupului APT.
In opinia lui Marinescu, in 2008 oferta salariala in cazul acestor pozitii crescuse nefiresc de mult, cresterea nefiind o consecinta a complexitatii joburilor, ci mai ales o cauza a pretentiilor candidatilor. In prezent insa, salariile au ajuns la un anume stadiu de normalitate, fara a mai fi marite artificial.
"Cand faceam recrutare la inceputul lui 2008 pe pozitii de entry-level, multi dintre cei care candidau aveau asteptari rezonabile initial, insa, din cauza faptului ca primeau in acelasi timp mai multe oferte, o alegeau pe cea mai mare, iar noi ne trezeam ca suntem refuzati", povesteste Marinescu, adaugand totodata ca durata de recrutare medie a scazut cu una - doua saptamani.
Acum un an, rata refuzurilor era suficient de mare incat sa ingrijoreze companiile de recrutare, din acest motiv efortul de recrutare fiind sporit, insa nu pentru ca pozitiile erau complexe, ci numai pentru ca anumiti candidati erau greu de convins.
In prezent, rata refuzurilor este extrem de redusa, iar candidatii accepta, in general, ofertele primite.
In alta ordine de idei, exista si pozitii pentru care salariile nu au scazut in momentul negocierii cu angajatorul. Este cazul joburilor care presupun o anumita specializare, cum ar fi cel de contabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO