Profesii

Sondaj: Românii cred că politicile privind concurenţa permit practicarea unor preţuri mai abordabile

Sondaj: Românii cred că politicile privind concurenţa...

Autor: Cosmin Pirv

26.10.2022, 12:39 38

Românii cred că politicile privind concurenţa ale Comisiei Europene permit practicarea unor preţuri mai abordabile şi asigură o gamă mai largă de opţiuni, potrivit unui Eurobarometru.

Conform unui comunicat al CE, sondajele arată că există o susţinere puternică în rândul cetăţenilor şi al întreprinderilor mici şi mijlocii atât pentru politica în domeniul concurenţei, cât şi pentru asigurarea respectării acesteia.

Astfel, 81% dintre români şi 94% dintre IMM susţin că politicile privind concurenţa încurajează inovarea, iar 77% dintre cetăţeni şi 85% dintre IMM-uri consideră că acestea permit practicarea unor preţuri mai abordabile, în timp ce 86% dintre români şi 95% dintre IMM-uri susţin că politicile asigură o gamă mai largă de opţiuni.

Majoritatea cetăţenilor români şi a IMM-urilor din România care au participat la sondaj sprijină cu fermitate diferite măsuri de îmbunătăţire în continuare a concurenţei. Conform acestora, concurenţa are un rol esenţial în a împiedica actorii din toate sectoarele de piaţă să abuzeze de puterea lor de piaţă (87 % dintre cetăţeni şi 83 % IMM-uri) şi în a combate cartelurile (81 % dintre cetăţeni şi 77% IMM-uri).

75 % dintre cetăţeni şi 81 % dintre IMM-uri consideră că este important să se prevină fuziunile şi achiziţiile care reduc concurenţa. În cele din urmă, românii consideră că este important să li se retragă avantajele concurenţilor subvenţionaţi de guvernele din afara UE (68 % dintre cetăţeni şi 76 % dintre IMM-uri) şi de guvernele din UE (69 % dintre cetăţeni şi 75 % dintre IMM-uri).

În ceea ce priveşte respondenţii europeni, majoritatea recunosc că politica în domeniul concurenţei şi asigurarea respectării sale sunt un instrument-cheie pentru a face faţă provocărilor viitoare. De exemplu, 66 % dintre IMM-uri sunt de acord că reglementările, cum ar fi Actul legislativ privind pieţele digitale, pot reprezenta o soluţie eficace pe pieţele cu probleme sistemice. În ceea ce priveşte realizarea priorităţilor de politică ale Comisiei, majoritatea cetăţenilor consideră că concurenţa încurajează transformarea digitală a economiei şi a societăţii (73 %), precum şi oferta unor bunuri şi servicii care să fie mai ecologice pe piaţa unică a UE (54 %).

În ceea ce priveşte cetăţenii, 54 % s-au confruntat cu probleme cauzate de lipsa concurenţei, cum ar fi preţuri mai mari, o gamă mai restrânsă de opţiuni sau o calitate mai scăzută. Atunci când au fost întrebaţi care sunt domeniile în care, după părerea lor, asigurarea respectării normelor în materie de concurenţă ar trebui să joace un rol şi mai important, cetăţenii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa concurenţei în sectorul energetic (27 %), urmat de sectorul comerţului cu amănuntul de produse alimentare (20 %).

„Rezultatele sondajului sunt clare: concurenţa îmbunătăţeşte viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi a IMM-urilor, oferind preţuri mai bune, asigurând o gamă mai largă de opţiuni şi stimulând posibilităţile de inovare. Această susţinere este resimţită în mod coerent în întreaga UE şi ne reaminteşte faptul că o concurenţă loială este mai importantă ca oricând”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO