Profesii

Un miliard de euro pe an, „costul“ cu zilele libere ale angajaţilor

Un miliard de euro pe an, „costul“ cu zilele libere...

Autor: Adelina Mihai

26.04.2013, 00:07 1618

Economia pierde anual peste un miliard de euro pe an din zilele libere acordate celor 4,3 milioane de angajaţi, aceasta fiind valoarea costurilor pe care le au angajatorii cu cele 9 zile libere de săbătoare legală acordate anga­jaţilor în timpul săptămânii, arată un calcul al ZF pe baza datelor de la Institutul de Statistică.

Costul mediu total al unei companii din România cu un angajat este de circa 27 de euro pe zi, iar angajaţii îşi primesc salariul şi în zilele libere legale. „Suma pierdută este mai mare dacă luăm în calcul impactul pe baza valorii adău­gate create în fiecare zi lucrătoare în economie, se pierde, de exemplu, profitul generat de fiecare angajat, precum şi alte elemente care formează valoarea adăugată. Dar acest lucru nu înseamnă că toată lumea ar trebui să muncească 365 de zile pe an“, explică analistul economic Aurelian Dochia. El spune că, totuşi, la nivel european, România se află undeva la mijloc în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale. Guvernul a aprobat ca zilele de 2 şi 3 mai să fie libere pentru bugetari, acestea urmând să fie recuperate în weekend, însă analiştii spun că eficienţa anga­jaţilor în zilele de sâmbătă este mult mai scăzută.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels