Profesii

Videoconferinţa ZF HR Conference. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022. Codruţ Nicolau, Edenred România: În 2021 se vede creştere a bugetului companiilor pentru beneficii extrasalariale cu 9%. Eu cred că va creşte cu 10% până la sfârşitul anului

Videoconferinţa ZF HR Conference. Cum se pregătesc...

Autor: Ramona Cornea

23.11.2021, 12:03 168

Codruţ Nicolau, director general al companiei de beneficii extrasalariale Edenred România, afirmă că bugetul companiilor pentru astfel de beneficii a crescut 9% până în acest moment al anului 2021 şi prevede o creştere de 10% pentru finalul anului.

”În 2014, beneficiile extrasalariale însemnau doar 7% din totalul veniturilor pentru angajaţii din România, iar anul trecut au ajuns deja la 14%. Trendul de creştere se observă, chiar şi anul trecut, în plină pandemie, companiile au alocat un buget cu 5% mai mare decât în 2019, iar anul acesta se vede deja o creştere a bugetului cu 9%. Eu cred că va creşte cu 10% până la sfârşitul anului, iar semnele pentru anul viitor este că acest trend va creşte pentru că o parte din creşterea salarială se va realiza inclusiv combinând pachetul de creştere salarială cu beneficiile extrasalariale”, a declarat Codruţ Nicolau în cadrul videoconferinţei ZF HR Conference. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022.

Ce a mai declarat Codruţ Nicolau în cadrul videoconferinţei:

·        Trebuie să înţelegem în primul rând ce nevoi acoperă aceste beneficii extrasalariale şi care este tot mixul care poate fi folosit de orice antreprenor român.

·        Edenred gestionează cam de 1,5 milioane de angajaţi din România şi zeci de mii de companii, deci avem suficiente date să facem o analiză. Am descoperit că există trei nevoi în zona de resurse umane, indiferent de cât de mare este compania, indiferent din ce industrie vine şi de forma de proprietate. Cele trei nevoi sunt: atragerea de talente şi retenţia angajaţilor, optimizarea şi controlul costurilor, iar a treia este creşterea engagementului angajaţilor. Având în minte aceste trei nevoi, pe zona de salarii nu poţi să creşti în permanenţă şi atunci merită să te uiţi în zona de beneficii şi să vezi care sunt posibilităţile pentru a rezolva aceste nevoi.

·        Adunând toate beneficiile: tichete de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanţă, cardurile culturale, zona de pensii private, zona de transport, de training, poţi ajunge până la 2.400 de lei net pentru angajat, cu o taxare de doar 7%.

·        Cardul cultural a intrat anul acesta în top 10 preferinţe. Cardul de vacanţă a început să fie folosit intens anul acesta, a început să fie cumpărat în o proporţie foarte mare de companiile private.

·        Companiile mari şi multinaţionalele beneficiază de consultanţi în resurse umane, în fiscalitate. Cele mai multe companii nu au aceşti consultanţi. Cele trei nevoi din lista oricărui HR manager se pot rezolva utilizând fie produsele individuale, fie un mix adaptat la ceea ce este tipic acelei companii.

·        Un trend absolut esenţial pentru viitor este partea de flexibilitate. Nu mai funcţionează această variantă de ”one fits all”.

·        Nu este totul doar pentru fiscalitate, beneficii extrasalariale care beneficiază de scutiri de taxe, sunt şi companii care îşi pot asuma o fiscalitate integrală, dar toată această zonă de operaţionalizare în care trebuie să plăteşti mulţi colaboratori este extrem de complicată.

·        Există nevoia tichetului de bonă în România, însă la acest moment nu există un progres în adoptarea cadrului legislativ pentru acest card.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO