Proprietăţi

60% din apartamentele noi din Bucuresti au fost facute de romani. Strainii au ramas cu banii in terenuri

60% din apartamentele noi din Bucuresti au fost facute de romani. Strainii au ramas cu banii in terenuri
29.07.2009, 17:04 106

Oamenii de afaceri locali - Dan Ioan Popp, fratii Negoita, Ion Avram, Victor Stoiculescu, Nicolae Dumitru sau Valentin Visoiu - au continuat sa domine piata rezidentiala a Capitalei in ultimii ani, tinand cont de numarul de locuinte finalizate, desi investitorii spanioli sau israelieni au platit zeci de milioane de euro pe terenuri pentru constructia a mii de locuinte in toate zonele orasului.

Potrivit datelor de la Statistica, in zona Bucuresti-Ilfov au fost construite in anii 2006-2008 aproape 20.000 de locuinte noi. Potrivit unei analize ZF, cu ajutorul informatiilor furnizate de catre dezvoltatori si firmele de consultanta imobiliara, peste 10.000 de unitati au fost realizate in 40 de ansambluri rezidentiale cu cel putin 100 de locuinte fiecare.

Cele 10.000 de locuinte reprezinta doar ceva mai mult de 1% din stocul locativ al Capitalei. Mult anuntata revolutie imobiliara, in care erau planificate peste 100.000 de locuinte noi numai in Bucuresti, a fost amanata de criza financiara, astfel ca cei care se pot mandri ca s-au mutat intr-un bloc nou vor ramane destul de putini.

Investitorii romani au fost primii „la masa" la care bucurestenii erau dispusi sa cumpere viziuni, proiecte si apartamente in miniatura de pe machetele frumos luminate. Ei au putut cumpara terenurile la preturi mici, fie pentru a construi pe ele, fie pentru a le revinde strainilor, care au platit sute de milioane de euro pe parcele unde visau sa construiasca mii de locuinte. Pana la izbucnirea crizei, companiile straine au finalizat doar circa 4.000 de locuinte pe care au incasat aproximativ jumatate de miliard de euro.

Doar cinci companii straine au finalizat mai mult de 300 de locuinte fiecare: GTC, cu primele etape din Rose Garden (Colentina) si FeliCity (Baneasa), Ibiza House cu vilele si blocurile din Pipera, Adama, care s-a concentrat in special pe zona cartierului Titan, nord-irlandezii de la Mivan (New Town) si libanezii de la Marble House, care au finalizat blocurile Monaco Towers din Berceni.

In rest, cu planuri de mii de locuinte fiecare, companii precum AFI Europe, Copper Beech, Hercesa, Ablon, Gran Via sau Martinsa-Fadesa nu au finalizat pana la ora actuala nicio locuinta noua pe piata locala, iar cele pe care o parte din acesti investitori le au in constructie se vand greu.

In diferite stadii de executie se mai afla inca circa zece mii de locuinte in ansambluri mari.

Popp, Negoita si nici Valentin Visoiu, care a facut ansamblul Quadra Place, inca nu si-au spus ultimul cuvant in piata: construiesc inca mii de locuinte in Baneasa, Titan sau la iesirea din Bucuresti spre Constanta.

Alaturi de ei, proprietarii centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania incep in aceste zile livrarea apartamentelor din InCity Residences, in timp ce indienii de la Asmita spera sa dea in folosinta cat mai curand primele turnuri construite in proiectul de pe Splaiul Unirii. 

AFACERI DE LA ZERO