Proprietăţi

Apartamentele noi sunt la fel de scumpe în lei ca în 2008

Apartamentele noi sunt la fel de scumpe în lei ca în 2008

Autor: Cristi Moga

18.04.2011, 23:50 140

Preţurile locuinţelor din cinci dintre cele mai mari ansamblurirezidenţiale din Capitală au scăzut în lei cu doar 2-3% peparcursul ultimilor trei ani, în ciuda perioadei de recesiune carea dus la blocarea tranzacţiilor, potrivit unei analize a ZF.

În euro, dezvoltatorii au redus preţurile cu 15-17%, dardeprecierea cursului leu/euro cu circa 13% a anulat astfeldiscounturile operate de către investitorii imobiliari.

În cele cinci proiecte analizate au fost construite 2.500 delocuinţe, dar care au aproape 900 de unităţi nevândute, la preţuriîn lei comparabile cu cele de la începutul crizei.

Practic, devalorizarea leului şi îngheţarea salariilor peparcursul ultimilor trei ani au făcut ca populaţia să îşi permităcu greu să cumpere apartamente noi, în condiţiile în care acesteaau preţuri în euro, în timp ce peste 90% din popu­laţie esteplătită în lei.

Singurul element care a contribuit semnificativ la reducereapreţului final de achiziţie a unui apartament nou a fost diminuareacotei de TVA de la 19% la 5% pentru apartamentele cu un preţ maimic de 380.000 de lei, dar această reducere de preţ de aproape 12%a fost suportată din bugetul statului, neafectând practic marjeledezvoltatorilor imobiliari.

AFACERI DE LA ZERO