• Leu / EUR4.7559
  • Leu / GBP5.4795
  • Leu / USD4.1941
Proprietăţi

Cine detine birourile din Piata Victoriei, centrul de afaceri al Bucurestiului - galerie FOTO

Cine detine birourile din Piata Victoriei, centrul de afaceri al Bucurestiului - galerie FOTO

Zona Pietei Victoriei din centrul Bucurestiului, considerata centrul de afaceri al Capitalei, a atras investitii de aproape jumatate de miliard de euro in ultimii zece ani pentru dezvoltarea sau achizitia unor cladiri de birouri, proprietarii imobilelor din jurul Palatului Victoriei fiind in special firme austriece sau franceze care incaseaza anual chirii de circa 40 de milioane de euro.

Zona centrala a fost foarte activa in ultimii ani in ceea ce priveste tranzactiile, fondurile Immoeast, Europolis, Ixis sau City Capital platind zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru a-si trece in portofoliu cladirile Bucharest Corporate Center, Europe House, America House sau Buzesti Business Center. Pe de alta parte, grupurile bancare BRD si Piraeus au decis sa construiasca aici sedii centrale pe care sa le detina in proprietate, tinand cont ca in zona sunt practicate cele mai mari chirii din oras, de circa 20 de euro/metrul patrat la ora actuala.

Printre companiile care au ales varianta inchirierii unor spatii in Piata Victoriei se numara bancile BCR sau Volksbank, firmele de consultanta Deloitte, Ernst & Young, Tuca Zbarcea & Asociatii, firmele de asigurari Aviva sau Generali, precum si operatorii de telefonie Orange sau Cosmote.

Unul dintre cei mai importanti proprietari de birouri din zona este grupul austriac Premiumred, care a dezvoltat doua cladiri de birouri - Premium Plaza si Premium Point - cu o suprafata inchiriabila cumulata de aproximativ 15.000 de metri patrati.

Daca alti dezvoltatori din zona, precum GTC sau Cascade Group, au reusit sa vanda proiectele realizate, austriecii au ramas cu cele doua cladiri in portofoliu, desi au incercat sa le vanda odata cu finalizarea constructiei.

Printre romanii care detin cladiri de birouri in Piata Victoriei se numara oamenii de afaceri Dinu Patriciu si Alexander Hergan, prin intermediul firmelor Black Sea Global Properties (BSGP) si Avrig 35.

Patriciu detine prin BSGP cladirea Cascade Office Building, cumparata odata cu achizitia fondului Fabian Romania Property Fund, in timp ce Alexander Hergan este unul dintre proprietarii turnului Tower Center de pe bulevardul Ion Mihalache, care nu a fost insa ocupata de chiriasi, desi constructia a fost finalizata de mai bine de doi ani. Zona de birouri din Piata Victoriei a fost la randul ei afectata de scaderea chiriilor, dar gradul de neocupare a ramas unul scazut, in jur de 5%, potrivit firmelor de consultanta imobiliara.

Nivelul chiriilor insa a cunoscut o usoara scadere, pana in jurul valorii de 20 de euro/metrul patrat, in cazul cladirilor cu o specificatie tehnica buna.

Unul dintre principalele avantaje ale zonei de birouri Piata Victoriei este legat de accesul la principalele magistrale de metrou din Bucuresti, prin intermediul carora se poate ajunge in cateva zeci de minute in patru colturi ale orasului.

Proprietarii de langa guvern

1. Turnul BRD este una dintre primele cladiri de birouri construite in Piata Victoriei si este in proprietatea francezilor de la SocGen;

2. Bucharest Corporate Center a fost cumparata de catre austriecii de la Immoeast si adaposteste birourile Generali, Petrom sau Wolf Theiss;

3. Grupul elen Piraeus a finalizat de curand constructia unui turn de birouri in care isi va muta cea mai mare parte a operatiunilor;

4. America House a fost cumparata in 2007 de francezii de la Ixis pentru 120 de milioane de euro. Cladirea este sediul BCR si Cosmote;

5. Omul de afaceri Dinu Patriciu detine cladirea Cascade dupa ce a cumparat in urma cu un an fondul de investitii Fabian, in portofoliul careia se afla;

6. Austriecii de la Premiumred au incercat sa vanda imobilul Premium Plaza, in care au investit circa 20 de milioane de euro;

7. Alexander Hergan este, prin intermediul Avrig 35, unul dintre co-proprietarii turnului de birouri Tower Center, neocupat inca de chiriasi.

Etichete:

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7559
Diferență: -0,0357
Ieri: 4.7576
Azi: 4.1941
Diferență: 0,0072
Ieri: 4.1938
Azi: 5.4795
Diferență: 0,2525
Ieri: 5.4657
Azi: 4.1867
Diferență: -0,0668
Ieri: 4.1895