Proprietăţi

Constructorii s-au mutat la tara: in trimestrul III s-au finalizat mai multe case la sat decat la oras

04.12.2007, 17:59 29

Numarul de locuinte finalizate in trimestrul al treilea al acestui an a fost mai mare in mediul rural (5.966) comparativ cu mediul urban (5.357), rezultatul fiind surprinzator daca tinem cont ca pe tot parcursul anului cifrele au aratat un numar mai mare de locuinte finalizate in mediul urban, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Daca anul trecut doar 49,6% din locuintele date in folosinta in trimestrul trei se aflau in mediul rural, anul acesta procentul a crescut la 52,7%, in special din cauza pretului tot mai mare al terenurilor din mediul urban.
Cererea ridicata de terenuri la nivel national si preturile ridicate ale acestora in orase fac ca un numar tot mai mare de locuinte sa fie construite in mediul rural, unde preturile sunt inca la un nivel acceptabil. "Terenurile aflate in locatii foarte bune au avut si au in continuare o mare cautare, ceea ce duce pe viitor si la o crestere a preturilor", a declarat Florin Nine, investment manager la Regatta.
In viitor, dezvoltarea infrastructurii va inlesni accesul in marile orase si este foarte posibil ca mutarea investitorilor spre rural sa ia amploare.
"In urmatorii ani, zona metropolitana a Capitalei se va dezvolta vertiginos datorita investitorilor si marilor proiecte de infrastructura anuntate: inelul de centura si autostrada Bucuresti-Brasov", considera Vlad Vlasceanu, managing director la Admedia Consultanta.
Numarul locuintelor finalizate la nivel national in primele noua luni ale acestui an a fost de 28.285, cu 7.555 de unitati locative mai mult decat cele construite in perioada similara a anului trecut. Cele mai multe locuinte au fost date in folosinta anul acesta in zona de nord - est (4.854), in zona Capitalei si judetul Ilfov (4.459) si in zona de sud-est (4.039).
Analistii spun ca preturile apartamentelor vechi se vor mentine ridicate datorita numarului mare de imobile noi anuntate care nu au fost inca predate, fiind in diferite stadii de executie.
"Preturile la apartamentele vechi se vor putea mentine ridicate pana in momentul in care vor incepe predarile masive de proiecte noi. Ritmul de livrare al ansamblurilor rezidentiale noi din perioada urmatoare va fi lent din cauza marimii proiectelor si a deficitului de personal", a declarat Carmen David, directorul general al agentiei imobiliare Contempo.
Datele INS arata ca la nivel national sunt 117.646 de locuinte in diferite stadii de executie, cele mai multe (38,5%) aflandu-se in stadiul de finisaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO